Lassan emelkedhet az ipar részaránya
2018.08.07
A következõ nyolc-tíz évben optimista vélekedések szerint is legfeljebb 25 százalékra emelkedhet az ipar aránya a magyar gazdaságban – válaszolta a Világgazdaság kérdésére Matheika Zoltán, a Kopint-Tárki iparszakértõje.

A nemrég megfogalmazott kormányzati cél az ipari szektor arányának 30 százalékra emelése a GDP-termelésen belül. A beruházásoknak köszönhetõen ugyan kisebb emelkedés várható, ám a 30 százalék elérése 2020-ig drasztikus beavatkozást igényelne. Matheika arra hívta fel a figyelmet, hogy a hozzáadott érték emelkedése nem valósul meg azzal, ha a centrumországok kapacitását Magyarországra helyezik, ehhez az oktatás fejlesztésére és az értékláncban való relatív javulásra lenne szükség.

Bár a jármûgyártás fejlesztése alapvetõen jó hír, ám azzal a veszéllyel jár, hogy túl nagy lesz Magyarország autóipari függése – figyelmeztetett az iparszakértõ. Azzal, hogy nõ az ipar mérete, nem biztos, hogy a foglalkoztatás is azonos arányban ugrik meg, a modern gyárakban ugyanis a robotok már sokkal nagyobb mértékben jelennek meg, mint akár néhány évvel ezelõtt.

Arra a kérdésre, hogy a nyár végén várható versenyképességi csomag hogyan javíthat a magyar iparon, Matheika Zoltán azt válaszolta, hogy az oktatási, innovációs intézkedések a termelés hozzáadott értékét emelhetik. Így ha ténylegesen megvalósulnak, azzal a szektor is jól járhat, ám még így sem valószínû, hogy a 30 százalékos arányt elérhetjük.

A következõ években stagnálás, majd fokozatos, lassú csökkenés várható az ipar súlyát tekintve – mondta a Világgazdaság kérdésére Horváth András, a Takarékbank elemzõje. Ezen valamennyit segíthet a BMW frissen bejelentett beruházása, amelynek köszönhetõen a gyár beüzemelésekor néhány tizedszázalékot emelkedhet a szektor részaránya a GDP-n belül, hosszú távon azonban csökkenõ trendre kell számítani.

Az ipar aránya a GDP-n belül az elmúlt években 23 százalék körül mozgott, az elmúlt évtizedekben pedig a szektor csökkenését figyelhettük meg a gazdaságon belül. Fokozatosan tolódunk a posztindusztriális termelési szerkezet felé, és az érdemi hozzáadott érték termelésének szerepét lassan átveszi a szolgáltató szektor.

A nyár végén várható versenyképességi intézkedések – amelyeknek a magyar tulajdonú kkv-k lehetnek a nyertesei – is az ipar lassú leépülése felé mutatnak.

Horváth András hozzátette: Varga Mihály pénzügyminiszter is említette a közelmúltban, hogy a magyar cégeknek nem a feldolgozóiparban, hanem a szolgáltató szektorban kell felvenniük a versenyt a külföldi konkurenciával, ezen a területen ugyanis érdemi esélyük van jobb szolgáltatást nyújtani, különösen az innováció-vezérelt piacokon.

Az ipar arányának fokozatos csökkenése elkerülhetetlen ahhoz, hogy Magyarország felzárkózzon a nyugati országokhoz – hangsúlyozta a Takarékbank szakértõje.