Csalás elleni küzdelem: 2020-ig jön Herkules és Periklész
2011.12.20
A csalás elleni küzdelem területén végzett eddigi munkáját folytatva az Európai Bizottság tegnap két javaslatot fogadott el a Herkules III és Periklész 2020 programokra vonatkozóan. A 110, illetve 7,7 millió eurós költségvetésû programok 2014 januárjában kezdik meg hét éves mûködésüket.

Az EU csalás elleni politikája évrõl évre jelentõs szerepet játszik az Unió pénzügyi érdekeinek és az egyes tagállamok költségvetésének védelmében. Az uniós és nemzeti költségvetések kellõ védelme mellett gondoskodik továbbá arról, hogy a pénzek rendeltetésszerûen kerüljenek felhasználásra és eljussanak a megfelelõ kedvezményezetthez.

Algirdas ©emeta, az adóügyért és a vámunióért, valamint az ellenõrzésért és a csalás elleni küzdelemért felelõs biztos így fogalmazott: „Az uniós költségvetés terhére elkövetett csalásnak igenis vannak áldozatai. Európa valamennyi polgárát érintõ kérdésrõl van szó, hiszen a mi pénzünk forog kockán. A globális pénzügyi válság közepette pedig ha lehet, minden eddiginél fontosabb, hogy meg tudjuk védeni javainkat és biztosítani tudjuk az embereknek az uniós pénzügyi alapok nyújtotta lehetõségek messzemenõ kihasználását.”

Herkules III

A Herkules III program a csalás, a korrupció és EU pénzügyi érdekeit érintõ egyéb jogellenes tevékenység elleni küzdelem támogatására összpontosít. Különös hangsúlyt kap a Bizottság (az Európai Csalás Elleni Hivatalon (OLAF) keresztül), a tagállamok illetékes hatóságai, valamint más európai intézmények és szervek közötti együttmûködés.

A program célja azonos mértékû védelmet biztosítani a tagállamok és valamennyi uniós intézmény, szerv vagy ügynökség számára. A Herkules III program keretében megvalósuló intézkedések többek között a következõk: a határon átnyúló jogellenes tevékenységek elleni küzdelemhez nyújtott technikai és mûködési támogatás, valamint szakmai továbbképzési lehetõségek biztosítása a tagállamok bûnüldözõ hatóságainak számára.

Az elõzõ Herkules-programnak köszönhetõen például 70 technikai segítségnyújtási projekt valósulhatott meg, amelyek kifinomult mûszaki berendezések beszerzését tették lehetõvé a csalás ellen fellépõ bûnüldözõ hatóságoknak, emellett pedig 5 300 nál is több bûnüldözõ hatósági alkalmazott számára szerveztek a csalás elleni küzdelmet szolgáló képzést.

Periklész 2020

A Periklész 2020 az euróbankjegyek és -érmék európai és világszintû védelmének megerõsítése érdekében indított csere-, segítségnyújtási és képzési program.
A Periklész program keretében finanszírozott projektek közé tartozik az euró mediterrán térségben történõ védelmét célzó közösségi stratégiáról szóló szeminárium, a dél-amerikai pénzhamisítás kérdéskörével foglalkozó tanfolyam, továbbá uniós és azon kívüli hatóságok alkalmazottai számára szervezett csereprogramok.

Következõ lépések

A rendeletjavaslat most a Tanács és az Európai Parlament elé kerül megvitatásra azzal a céllal, hogy elfogadása 2012 végéig megtörténjen és a program 2014. január 1-jén megkezdhesse mûködését.

Ezzel párhuzamosan folytatódnak a teljes uniós költségvetésre vonatkozó többéves pénzügyi kerettel kapcsolatos tárgyalások.