Lemondott a pénztárszövetség elnöke!
2011.12.20
A parlament által elfogadott törvénymódosítás nagyon sok még nyitott kérdést tartalmaz, ezért egyelõre várakozó állásponton vannak a magánnyugdíjpénztárak - hangzott el a pénztárszövetség keddi sajtótájékoztatóján. A szervezet elnöke ugyanakkor lemondott, mivel szerinte \"személye is hátráltatja a megegyezést a kormányzattal\" – írja az Mfor.hu.

Kedd hajnalban elfogadott társadalombiztosításról szóló törvény módosítása értelmében ezentúl a 10 százalékos munkavállalói nyugdíjjárulék is csak az állami pillérbe utalható. A pénztárak fennmaradására ezáltal csak a tagok önkéntes támogatásával lesz lehetõség - mondta a keddi sajtótájékoztatón Bába Julianna, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke.

\"Az látszik, hogy a jelenlegi 8-10 pénztár mindegyike nem maradhat fenn, várjuk a végleges jogszabályokat, és dolgozunk azon, hogy a maradék százezer tagnak végleges megoldást nyújtsunk\" - mondta a szövetség elnöke. Szerinte az elfogadott jogszabály 26.paragrafusa javítja a pénztárak túlélési esélyeit, hiszen ez kimondja, hogy a tagok önkéntes támogatása mellett a pénztárak határozhatják meg mûködési költségeiket. Vagyis a Stabilitás ezt úgy értelmezi, hogy a módosítás eltöri a jelenlegi korlátokat a mûködési költséget illetõen. Egy tavalyi törvény alapján most a befizetések 0,9 százalékát vonhatnák le a pénztárak mûködésre, azonban mivel nincs befizetés, ezért ez a gyakorlatban semmilyen bevételt nem biztosít.

A sajtótájékoztató végén Bába Julianna bejelentette: lemond a Stabilitás Pénztárszövetség elnöki posztjáról, a következõ tisztújításig Borza Gábor alelnök látja el a feladatait. \"Úgy érzem, hogy személyem nem segít, hanem gátolja a párbeszédet a kormányzattal, holott ez a szektor túlélése szempontjából nélkülözhetetlen. Ezt a párbeszédet más talán több sikerrel tudja majd lefolytatni\" - indokolta döntését a szakember.