Levelet küldenek a napokban a bankok
2011.12.21
A bankok megkezdték a felkészülést a pozitív adóslista 2012 tavaszi bevezetésére, a pénzintézetek a napokban postázzák a részletes ügyféltájékoztatókat - közölte a Magyar Bankszövetség kedden az MTI-vel.

A közleményben a bankszövetség emlékeztet, hogy a központi hitelinformációs rendszerrõl (KHR) szóló törvény értelmében teljessé válik a lakossági hitelnyilvántartás. Ezzel a korábbi, BAR-lista néven közismert negatív adóslista mellett létrejön a pozitív adóslista is, amelynek életre hívását valamennyi magyarországi hitelintézetnek kötelezõ adatszolgáltatással kell támogatnia.

A pozitív adóslista a hitelintézetek azon lakossági ügyfeleinek adatait tartalmazza majd, akiknek hitel- vagy hitel-jellegû szerzõdése van bármelyik magyarországi pénzügyi szolgáltatóval függetlenül attól, hogy az ügyfél a fizetési kötelezettségeinek eleget tett-e.

A pozitív adóslistán szereplõ magánszemélyek a jövõben gyorsabban és könnyebben juthatnak át a pénzintézetek hitelminõsítési eljárásán, amennyiben újabb hitelt szándékoznak felvenni, hiszen a korábbi hitelekkel kapcsolatos adataik hozzáférhetõvé válnak a hitelintézetek számára - olvasható a közleményben. A megfelelõ hitelmúlt kedvezõbb kondíciókat is jelenthet az ügyfeleknek egy új szerzõdés esetén - teszik hozzá.

A törvény értelmében a pozitív adóslista az adatfeltöltést követõen 2012 tavaszán kezdi meg mûködését - emelte ki a Bankszövetség.

A hazai pénzintézetek lakossági ügyfelei a következõ hetekben, legkésõbb 2012. január 9-ig tájékoztató levelet kapnak attól a hitelintézettõl, amellyel hitel- vagy hitel-jellegû szerzõdésüket kötötték; a levélben a bankok a pozitív adóslistába kerülõ adatokat közlik az ügyfelekkel - áll a közleményben.

A pozitív adóslistával kapcsolatban csak azoknak kell intézkedniük, akik úgy vélik, hogy az egyeztetésre megküldött adatok nem helyesek, vagy idõközben változtak - hívta fel a figyelmet a Magyar Bankszövetség. Az érintett ügyfeleknek a személyre szóló tájékoztató levelekben megjelölt módon kell megtenniük a bejelentésüket. A levelek emellett tartalmazzák azokat az elérhetõségeket, amelyeken tájékozódni lehet a pozitív adóslistával kapcsolatban - olvasható a közleményben.