Trükköznek a bankok: naponta átlagosan százan keresik a felügyeletet
2011.12.22
Különbözõ trükkökkel próbálják akadályozni a bankok a végtörlesztést, ennek legegyszerûbb módja az, ha nem adnak forinthitelt – írja az enpenzem.hu. A január végi határidõ miatt az ügyfelek kezdenek kifutni az idõbõl.

A végtörlesztéshez hitelt igénylõ devizahitelesek közül a napokban egyre többen szembesülhetnek olyan problémákkal, hogy a szóbeli ígéret után a szerzõdés aláírásakor más összegre és más feltételekkel szerzõdik velük a bank, de sokan tapasztalhatják majd azt is, hogy egyáltalán nem kapnak hitelt.

A kormány a múlt héten egyezett meg a bankokkal, aminek része az is, hogy a végtörlesztés határidejét január 30-ra elõre hozzák (eredetileg a határidõ február vége volt). Emiatt egyre jobban szorítja az idõ azokat, akik hitelt szerettek volna felvenni a fizetéshez. Ha tehát egy bank nem ad hitelt, vagy az igényeltnél kevesebbet hagy jóvá, már nincs idõ másik pénzintézethez fordulni.

„A bankoknak nem kötelezõ forinthitelt nyújtaniuk a végtörlesztéshez, és a saját ügyfeleikkel szemben alkalmazott magas kamatokkal próbálják is alacsonyan tartani a kiváltások számát, így a veszteséget\" – áll a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) e héten nyilvánosságra hozott kockázati jelentésében.

A bankok a nem árjellegû feltételeiket is szigorították. Például az ingatlan értékének 75 százalékáig hagyják jóvá a kérelmeket. Nem véletlen, hogy a PSZÁF szerint az érintett adósoknak mindössze 15 százaléka élhet a végtörlesztés lehetõségével.

Az ügyfelek folyamatosan érdeklõdnek a felügyeletnél. Miközben éves szinten átlagosan 40 ezren keresik a PSZÁF-ot, addig csak végtörlesztés ügyben két hónap alatt 6 ezren, azaz átlagosan napi százan fordultak a felügyelet munkatársaihoz. Eddig több száz hatósági beadvány érkezett – mondta Binder István szóvivõ az enpenzem.hu megkeresésére.

A szóvivõ felhívta a figyelmet: a fióktelepekre és a határon átnyúló szolgáltatást végzõ pénzintézetekre is vonatkozik a végtörlesztés. Ez pedig azt jelenti, hogy például aki osztrák banktól vett fel itthon devizahitelt, az is végtörleszthet.

Aki végül a bank hibája miatt nem fog tudni végtörleszteni, a felügyelethez fordulhat. Mégha ki is fut a határidõbõl, de a PSZÁF neki ad igazat, polgári peres eljárásban kérhet kártérítést. A perben pedig döntõ lehet a bank elleni felügyeleti határozat.