Gyengébb eredményt értek el a szlovák biztosítók
2018.10.02
A szlovák biztosítók az idei elsõ félévben 1,113 milliárd euró bruttó díjbevételrõl számoltak be, ami 4,46%-kal magasabb, mint egy évvel ezelõtt. Ugyanakkor a kárkifizetések közel 13%-kal, 649,2 millió euróra nõttek. Ezzel a biztosítótársaságok konszolidált nettó nyeresége 4%-kal, 86 millió euróra csökkent 2018. elsõ felében.

A szlovák biztosítók nyereségesség szempontjából tehát rosszabb teljesítményt nyújtottak, mint az elõzõ év hasonló idõszakában, ugyanakkor az évesített eszközarányos nyereség (ROA) valamelyest emelkedett, 2,49% volt a félév végén. A szlovák biztosítók átlagos szavatolótõke-ellátottsága (SCR) ugyanakkor 2017 év végéhez képest nem változott, 201% volt, ami kiemelkedõen magas.

Az életbiztosítások esetében a bruttó díjbevételek 17 millió euróval csökkentek, ami 3,28%-os visszaesést jelent, míg a nem-életbiztosítások 11,6%-kal, 617,3 millió euróra emelkedtek. Utóbbi emelkedés nagyrészt a gépjármû-biztosításoknak volt köszönhetõ. A kgfb biztosítások esetében ugyanakkor a növekvõ kárkifizetések nyomán romlott az összesített kárhányad, amely félév végén 101,7%-ra emelkedett.

Bár év elején, és a nyár folyamán jelentkezõ, árvizeket okozó hirtelen viharos esõzések kivételével Szlovákiát nem érintette semmilyen szélsõséges idõjárási esemény, az lakásbiztosítások utáni kárkifizetések mégis 63,8%-kal, 39 millió euróra emelkedtek, miközben a bruttó díjbevételek csak 2,33%-kal, 140,7 millió euróra nõttek.

Januártól drágulhatnak a biztosítások

2019. január 1-tõl új adónemet vezetnek be Szlovákiában, ez lesz a biztosítási adó, ami a jelenlegi illetéket váltja fel, melyet a biztosító társaságok fizetnek. Az adó mértéke 8% a befizetett biztosítási díj után.

Az új adónem nem vonatkozik az életbiztosításokra. Azokra a nem életbiztosítás típusú kötvényre vonatkozik, amelyek kockázata Szlovákiában van, kivétel a kgfb, amelyre továbbra is a 8% biztosítási illeték vonatkozik.

Az adó bevezetését a biztosítók, számos szakszervezet és elemzõk is kritizálták, elsõsorban a biztosítási termékek várható drágulása miatt. A Szlovákiai Biztosítók Szövetségének (SLASPO) tagjai szerint az állam ahelyett, hogy biztosításra biztatná, bünteti a lakosságot.