Közelít az influenza szezon: több megyébe megérkeztek az oltóanyagok
2018.11.02
Az influenza megelõzésének egyetlen hatékony eszköze a védõoltás. Az idei influenza szezonban is lehetõsége van a kockázati csoportba tartozóknak és a munkakörük által veszélyeztetett munkavállalóknak ingyenes oltás igénybevételére.

Az oltóanyagok már több megyében megérkeztek, a Nemzeti Népegészségügyi Központ Járványügyi és Infekció Kontroll Fõosztály 2018 október 10-i tájékoztatása szerint pedig már megkezdte mûködését az influenza figyelõszolgálat.

A 42. naptári héten az elõzõ hetinél 22,0%-kal több influenzaszerû megbetegedést regisztráltak. A figyelõszolgálatban résztvevõ orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint a 2018. október 15 - 21. között az országban 4 300 fõ fordult orvoshoz influenzaszerû tünetekkel. A betegek 16,3%-a gyermek, 40,8%-a 15-34 éves fiatal felnõtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 26,3%-a, 16,6% pedig a 60 éven felüliek közül került ki.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) bizottsága minden évben megteszi ajánlását az adott szezon influenza elleni oltóanyagának összetételére az alapján, hogy a rendelkezésükre álló virológiai és epidemiológiai adatok értékelése szerint, melyik influenzavírust izolálták az elõzõ szezonban a leggyakrabban. A 2018/2019-es influenza szezonra szóló oltóanyag a H3N2 és a B (Victoria) vírustörzsekben tér el az elõzõ évi influenza szezonban használt oltóanyag összetételétõl.

Az oltóanyag inaktivált, tehát nem élõ vírust tartalmaz. Magyarországon a 2017/2018-as influenza szezon elõtt 782 497 adag oltás került beadásra 12,7 % több mint megelõzõ szezonban. Súlyos, oltást követõ nemkívánatos eseményt egyetlen esetben sem észleltek az oltóorvosok.

Minden 60 évesnél idõsebb személynek ajánlott az influenza elleni védõoltás, továbbá életkortól függetlenül a krónikus légzõszervi betegségben szenvedõknek, pl. asztmás betegeknek, szív-, érrendszeri betegségben szenvedõknek, cukorbetegnek, krónikus máj- és vesebetegeknek, daganatos vagy más betegség miatt csökkent védekezõképességû személyeknek.

A védõoltás az idõs emberek körében a kórházi felvételek számát 25-39%-kal, a halálozási gyakoriságot 35-57%-kal csökkentheti. Az intézményekben, ápolási otthonokban élõ, influenza ellen oltott idõs személyek között a kórházi kezelés gyakorisága felére, a tüdõgyulladás kockázata 60%-kal, a halálozás kockázata 68%-kal csökkenhet.

A kockázati csoportba tartozók a háziorvosuknál, illetve a foglalkozás-egészségügyi orvosuknál élhetnek a védõoltás lehetõségével.

A WHO szakemberei arra hívják fel a figyelmet, hogy az influenza vírus változékonysága miatt nem lehet biztosan megjósolni az idei járvány súlyosságát, ugyanakkor egyetértenek abban, hogy az oltott betegek esetében még a részleges védettség esetén is enyhébben, gyorsabban zajlik le a megbetegedés, mint az oltatlanoknál.