Tarolnak a biztonságos lakáshitelek
2018.11.08
Kedvezõen alakul a lakáshitelpiac a kihelyezett összegek és a biztonságos hitelek térnyerését tekintve - áll a BankRáció.hu legfrissebb elemzésében, amely a hivatalos jegybanki adatok és a saját statisztikái alapján foglalja össze a lakáshitelpiac aktuális helyzetét.

Az év elsõ kilenc hónapjában közel 642 milliárd forint értékben kötöttek lakáshitel-szerzõdéseket a magyar piacon mûködõ bankok, ami 36 százalékos emelkedésnek felel meg éves összevetésben. Trencsán Erika, a BankRáció.hu szakértõje szerint a szeptemberi adatok alapján tartósnak és jelentõsnek mondható a bõvülés. “A 4 éve tartó intenzív lakásdrágulás, valamint a bérek emelkedése egyaránt hozzájárultak a hitelfelvételi kedv növekedéséhez.” - tette hozzá a szakember.

Duplázás biztonságos terepen

A legrizikósabb, úgynevezett változó kamatozású lakáshitelek összege 121,5 milliárd forintra rúgott az év elsõ kilenc hónapjában, ami 36 százalékos visszaesést jelent. Ezzel párhuzamosan az 5-10 évig fix törlesztõrészletet garantáló lakáshitelek összege több mint a duplájára, közel 200 milliárd forintra nõtt, a több mint 10 évre fix törlesztést biztosító konstrukciók pedig 36 százalékos növekedéssel 41,5 milliárd forintos eredményt értek el kilenc hónap alatt. “Az adatokból egyértelmûen látszik, hogy a lakáshitel-felvevõk egyre nagyobb része nem kér a kamatváltozásokra leginkább érzékeny, ezáltal kockázatos, változó kamatozású konstrukciókból. Egyre inkább a kiszámítható, több évre fix törlesztést garantáló, ezen belül a jegybank minõsítési rendszerének megfelelõ fogyasztóbarát lakáshiteleket választják” - fogalmazott Trencsán Erika.

Akár 5 milliós különbség

A BankRáció.hu tapasztalatai szerint egyre nagyobb a verseny a fix törlesztésû lakáshitelek piacán, de továbbra is jelentõsek a különbségek a banki ajánlatok között. November elején a 10 millió forintos, 20 éves futamidejû és végig rögzített törlesztésû lakáshitelek közül a legkedvezõbbek 66-69 ezer forintos havi kiadást jelentenek, míg a legdrágábbak 80-88 ezer forintba kerülhetnek havonta. Ennek eredményeként a teljes visszafizetendõ összegben akár 5 millió forintos eltérés lehet. Éppen ezért mindenképpen érdemes a hitelfelvétel elõtt tájékozódni hitelközvetítõk segítségével, mert õk naprakészen ismerik a teljes piaci kínálatot, így jelentõs megtakarításhoz segíthetik az érintetteket.