Akár 280 ezer forinttal is növelheti megtakarításait az év végi befizetésekkel
2018.12.03
Az év vége természetesen nem csak az ajándékvásárlásról szól, a megtakarítani vágyóknak néhány fontos határidõt is be kell tartaniuk. December 31-én az adóév is véget ér, addig pedig még van idõ maximalizálni az erre az évre vonatkozó személyi jövedelemadó-visszatérítéseinket is – hívja fel a figyelmet az OVB Magyarország. A pénzügyi tanácsadó cég összefoglalta, milyen lehetõségeket érdemes kihasználni a pénzügyeink optimalizálása érdekében.

Már csak egy hónap, és bekopogtat az ajtónkon a 2019-es esztendõ. Az ajándékvásárlások mellett az év végi idõszakban a pénzügyek optimalizálására is oda kell figyelnünk, sokan ilyenkor gondolják át meglévõ és leendõ megtakarításaikat vagy igyekeznek kihasználni, maximalizálni a különbözõ adókedvezményeket. Fontos tudni, hogy az adókedvezmények kihasználásához pozitív SZJA egyenlegre lesz szükségünk, azaz csak a fizetendõ adónk erejéig jár a visszatérítés.

Sokat hozhatnak a pénztári befizetések

Az adójóváírást egyfelõl a pénztári befizetések után vehetjük igénybe, amelyek esetében 20 százalék jóváírásra vagyunk jogosultak, maximum 150 ezer forintig az önkéntes nyugdíjpénztáraknál, vagy az önsegélyezõ- és egészségpénztáraknál vezetett számlán. Ezen kívül 20 százalék adójóváírás illeti a nyugdíjbiztosítással és NYESZ-R számlával rendelkezõket is, ennek felsõ határa a nyugdíjbiztosítások esetén 130 ezer forint, a nyugdíj-elõtakarékossági számláknál pedig a 2020 elõtt nyugdíjba vonulóknak 130 ezer forint, a 2020. január elsejétõl nyugdíjba vonulóknak pedig 100 ezer forint lehet. Ha valaki több megoldással is rendelkezik, jövõre akár 280 ezer forinttal is növelheti megtakarításait az év végi befizetésekkel – emelte ki közleményében az OVB Magyarország.

Spórolhatunk a biztosítási díjakon

Amennyiben kockázati életbiztosítással szeretnénk családunk anyagi biztonságát megóvni arra az esetre, ha velünk történne valami, figyelnünk kell arra, hogy a díjak januártól jelentõsen drágulhatnak. Az ilyen jellegû biztosításoknál ugyanis az életkorral együtt nõ az ár, és a legtöbb díjszabásnál nem a születésnapunkat, hanem a naptári évfordulót veszik alapul a biztosítók. Ennek megfelelõen az új év elsõ napján egy évvel idõsebbnek számítunk már, mint az óév utolsó napján. 

Ráadásul a januártól fizetendõ magasabb díj nem csupán azt jelenti, hogy az elsõ biztosítási évben kell többet fizetnünk, hanem sok esetben a szerzõdés teljes fennállása alatt magasabb lesz a díjunk. Egy 40 éves családfenntartó változatlan egészségügyi állapot mellett akár 10 százalékkal magasabb díjra számíthat, ha januárig vár a biztosítás megkötésével. 

Óvakodjunk a felelõtlen költekezéstõl

A karácsonyi idõszak sajnos sokak számára fokozott pénzügyi teherrel is jár. A háztartások év végi kiadásai meghaladhatják a 100 ezer forintot, amit sokszor valamilyen hitelkonstrukcióval fedeznek a családok. Az OVB Magyarország véleménye szerint, ha lehet, inkább év közben spóroljunk, nehogy súlyos eladósodással kezdõdjön az új esztendõ. Sokaknak éppen a karácsonyi ünnepek jelentik a pénzügyi gondok kezdetét: a felvett hitel rövid távon a gondtalanság érzetét adhatja, de sajnos az új év máris adóssággal kezdõdik, aminek terheit hosszú hónapokig vagy akár évekig nyögheti a család. A nulla százalékos THM-mel meghirdetett áruhiteleknél, amennyiben megfelelünk a szerzõdésben foglalt feltételeknek, nem kell egyéb költségekkel számolnunk. Azonban körültekintõnek kell lennünk, hiszen elõfordulhat, hogy ez a díjmentesség csak bizonyos futamidõ vállalása esetén érvényes. Ha ettõl eltér a futamidõ, akkor már a jogszabályi plafonhoz közelíthetnek a THM-értékek. Tartós fogyasztási cikkek vásárlása esetén ez például a jegybanki alapkamat 39 százalékponttal növelt mértéke is lehet.

A hitelkártya sem olcsó megoldás

A hitelkártyákkal ugyanúgy fizetünk a megvásárolni kívánt áruért, mint a „hagyományos bankkártyánkkal”, viszont ebben az esetben nem a saját pénzünket költjük, és ezt a „kölcsönt” meghatározott idõn belül vissza is kell fizetnünk. Figyeljünk rá, hogy a hitelbe felvett vagy levásárolt összeget még a szerzõdésben rögzített kamatmentes perióduson belül térítsük meg a hitelezõ intézménynek, ellenkezõ esetben már kamattal is kell számolnunk. Azt is fontos tudni, hogy „költési” és türelmi idõszak nem az elsõ kártyás vásárlással indul, hanem mindig kötött az adott hónapban. Így, ha valaki a „költési” idõszak utolsó napjaiban vásárol kártyájával, csak egy-két hete marad a törlesztésre.