Így nézett ki a lengyel biztosítási piac elmúlt 10 éve
2018.12.17
2015 óta a gépjármûbiztosítások viszik a hátukon a teljes lengyel biztosítási piacot, aminek szintén körülbelül 10 évre volt szüksége ahhoz, hogy visszatérjen és meghaladja a válság elõtti szinteket. A bruttó díjbevételek tavaly 14,95 milliárd eurót tettek ki, míg 2008-ban 14,2 milliárd euróra rúgtak.

A hagyományosan piacvezetõnek tekintett életbiztosítási szegmens elveszítette vezetõ szerepét 2015 után, amit a gépjármûbiztosítások, azon belül is elsõsorban a kgfb vett át. 2015 óta a nem-életbiztosítási piac felívelése is a kgfb-piacnak köszönhetõ, amely összességében ellensúlyozni tudta az életbiztosítások csökkenõ díjbevételét, így a teljes biztosítási piac is emelkedésnek indulhatott. 

A lengyel biztosítási piac alakulása elmúlt tíz évben nem tiszta „V-görbét” követett, hanem meglehetõsen sokat ingadozott felfelé és lefelé, de soha nem tudott ténylegesen visszatérni a válság elõtti szintre. Ez alól kivételt jelentett 2012, amikor a díjbevételek idõlegesen csúcsot döntöttek, ez azonban inkább valutahatással magyarázható, mint valódi piaci teljesítménnyel. 

A kárkifizetések ellentétes irányban alakultak a két fõ piaci szegmensben: az életbiztosítások esetében csökkenés, a nem-életbiztosításoknál növekedés volt megfigyelhetõ az elmúlt 10 évben. Ennek eredményeként a kifizetett követelések 9 milliárd euró körül stabilizálódtak.