MNB: várakozáson felül nõtt tavaly a biztosítási piac
2019.03.05
Az MNB friss adatai szerint 7,1%-os díjbevétel-növekedéssel és magas, 24,0%-os tõkearányos megtérüléssel zárta 2018-at a magyar biztosítási szektor - hangzott el a Portfolio konferenciáján.

A gazdasági aktivitás növekedését nem igazán követte az öngondoskodási szerzõdésszám növekedése Magyarországon, a lefedettség sajnos valamelyest csökkent 2018-ban, az életbiztosítási tartalékok csak kis mértékben emelkedtek – közölte Szebelédi Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank fõosztályvezetõje. 

Az MNB adatai szerint tavaly 1081 milliárd forint volt a magyar biztosítási díjbevétele. Az intézmények üzleti terveik szerint 3,3%-os növekedést vártak, ehhez képest 7,1%-kal nõtt tavaly a díjbevétel a magyar biztosítási piacon. A nominális GDP növekedésétõl ugyanakkor elmarad a díjbevételek növekedése.

A nem-élet ágban a kombinált hányad értéke tovább (78,6%-ra) csökkent, így távolodott az MNB célsávjától. A károk emelkedését túlkompenzálta a díjak emelkedése. Az MNB szerint a casco-piac nagyon nehezen fejlõdik: egyfelõl szerény profitot hoz a biztosítók számára, másrészt stagnál a szerzõdésszám. 

A szektorszintû költséghányad az MNB 20-30%-os célsávjában van, a profitbilitás elérte a válság elõtti szintet, ami lényegesen magasabb profitszint az MNB célsávjában meghatározottnál. Tartósan 10-15%-os ROE-t szeretne látni az MNB a szektorban, ehhez képest 2017 után 2018-ban is 24% volt, az adózás utáni eredmény megközelítette a 80 milliárd forintot.

Jön a Minõsített Fogyasztóbarát Lakásbiztosítás!

A lakáshiteleknél ismert Minõsített Fogyasztóbarát Lakáshitel mintájára az MNB elõirányozta, hogy a lakásbiztosításokra is hasonló állít össze a verseny erõsítésére. A Minõsített Fogyasztóbarát Lakásbiztosítás sztenderdizált paraméterekkel rendelkezõ, egyszerûen összehasonlítható termék lenne, ami ügyintézési folyamatokat is egyszerûsítené és hatékonyságot is növelné. A koncepció kidolgozása megkezdõdött, zajlik az egyeztetés a piacról már a különbözõ paraméterek meghatározásáról is.

Az MNB szerint szükséges a biztosítási és bankszektor közötti digitális kapcsolatrendszer fejlesztése, a formalizált nyomtatványok ellenére nem egységes a gyakorlat, ami már 15 éve megoldatlan probléma. Elkezdték egy fejlesztés szakmai elõkészítését a MABISZ-szal, a Magyar Bankszövetséggel és az MNB-vel. A technológiáról végleges döntés még nincsen, de a blockchain alapú mûködés tûnik ehhez ideálisnak.

Az MNB egy garanciarendszert szeretne látni a biztosítási és a pénztári piacon is, aminek kialakításához ideálisnak érzik a mostani idõszakot. Szektorsemleges garancialimitet (30 millió forint ügyfelenként) javasolnak, az OBA-hoz és a BEVA-hoz hasonló lenne.