Hamarosan Kína a világ legnagyobb biztosítási piaca
2019.03.11
A következõ évtizedben a feltörekvõ piacok fûthetik a biztosítási piac növekedését – állítja idei elsõ Sigma jelentésében a Swiss Re. A viszontbiztosító arra számít, hogy a feltörekvõ piacok részesedése a globális biztosítási díjakból mintegy 50%-kal emelkedik az elkövetkezõ 10 évben. 15 éven belül pedig Kína válhat a világ legnagyobb biztosítási piacává.

A Swiss Re 2019-es elsõ Sigma jelentése a feltörekvõ piacokra, valamint a gazdasági súlypont keletre helyezõdésére összpontosít. A feltörekvõ országok biztosítási piacainak kilátásai továbbra is erõsek, annak ellenére, hogy a makrogazdasági kilátásokat ciklikus és strukturális tényezõk is beárnyékolják. 

A viszontbiztosító szerint 10 év múlva a globális növekedés mintegy 60%-áért a feltörekvõ országok lesznek felelõsek. A hét legjelentõsebb ország ezen belül 42%-kal, Kína egyedül pedig 27%-kal járul majd hozzá a globális növekedéshez. 

A globális biztosítási díjbevételekhez való hozzájárulásuk ettõl némileg elmarad, ezt azonban a biztosítások iránti kereslet növekedési potenciáljaként értékeli a tanulmány. Sok kulcsfontosságú feltörekvõ piac – például Kína, Brazília, Oroszország és Törökország – esetében a biztosítások iránti kereslet jóval rugalmasabb, mint a fejlett piacokon. Ennek köszönhetõen a 2008-09-es pénzügyi válságot követõ gazdasági lassulás idején még emelkedett is a biztosítások iránti kereslet, ami várhatóan a következõ években is folytatódni fog – állítja a Swiss Re. 

Emellett számos iparági tényezõ is ösztönözni fogja az iparág növekedését. A szabályozás fejlõdése, illetve a biztosításkötést, a háztartások pénzügyi rugalmasságának növelését elõmozdító kormányzati politikák mind az iparág fejlõdését segítik. A piaci akadályok, a protekcionizmus, mint amilyen a biztosítótársaságok külföldi tulajdonlásának korlátozása még mindig jellemzõ néhány feltörekvõ piacon, azonban egyes ázsiai országok kormányai számos deregulációs és liberalizációs intézkedést vezettek be, ami szintén a piac fejlõdését eredményezheti. 

Az insurtech forradalomnak köszönhetõen egyes biztosítási termékek megfizethetõbbé válnak, új kockázatok válnak biztosíthatóvá a feltörekvõ országokban is. Azonban a technológia fejlõdése, átvétele nem egységes az egyes piacokon: míg Kínában az insurtech megoldások gyorsan terjednek, addig másutt a szabályozói akadályok miatt a biztosítók nem tudják a technológiai megoldásokat üzleti modelljeik átalakítására használni – figyelmeztet a Swiss Re. 

A mobil eszközök növekvõ használata miatt a biztosítások elérhetõsége is javul. Ezek az eszközök válnak a legfontosabb interakciós ponttá a biztosítók és ügyfeleik között, melyen keresztül az értékesítés és a kárrendezés is könnyebbé válik. A jelentés szerint az urbanizáció és az infrastrukturális beruházások szintén komoly lehetõséget teremtenek a biztosítóknak, 2017-2035 között mintegy 44 milliárd dollárnyi díjbevételt generálhatnak. 

Mindezek következtében a Swiss Re azzal számol, hogy a feltörekvõ piacok globális díjbevételbõl való részesedése mintegy 50%-kal fog emelkedni a következõ 10 évben. Az ázsiai feltörekvõk díjbevétel növekedése háromszorosa lesz a globális átlagnak, Kína pedig 15 éven belül a világ legnagyobb biztosítási piaca lesz. 

A nem-életbiztosítási díjbevételek reál növekedési üteme az elmúlt évekhez hasonlóan 8% körüli lesz, az életbiztosításoké 9% - véli a Swiss Re. A fejlett piacokon ugyanez rendre 2%, illetve 1% lesz. 

Az egy fõre jutó GDP alapján a viszontbiztosító arra számít, hogy középtávon Brazíliában, Mexikóban, Oroszországban és Törökországban nõ majd leggyorsabban a díjbevétel. A diverzifikáció üzletági és földrajzi értelemben is fontos lesz, tekintettel a feltörekvõ piacokon jelentkezõ kihívások heterogenitásának – olvasható a jelentésben.