Ezért drágult tavaly a cascó
2019.03.18
A Netrisk.hu adatai szerint 2018-ban 93 200 forint volt a megkötött teljes körû casco biztosítások éves átlagdíja, ami tíz százalékkal magasabb az elõzõ évi 84 400 forintos értéknél. Az emelkedés egyrészt a növekvõ gépjármûforgalom miatt megugró kárgyakoriságnak, másrészt a helyreállítási költségek folyamatos emelkedésének a következménye.

A biztosításközvetítõ cég értékesítési csatornáinak (partneri, online és call centeres értékesítések) összegzõ adatai szerint a már meglévõ casco-szerzõdéseiket lecserélõ, úgynevezett évfordulós váltók átlagosan 72 ezer forintért találtak maguknak új szerzõdést, miközben – a jellemzõen az autó megvásárlásakor – megkötött új szerzõdések átlagára 100 ezer forint felett alakult: használt autók esetén 107 ezer, míg új autók esetén 101 600 forint volt az átlagos éves díj. Ennek oka a gépjármûpark eltérõ összetétele illetve az, hogy az évfordulós váltók jellemzõen több kármentes évvel rendelkeznek, és többségük a váltással eleve a kedvezõbb díj elérésre törekszik.

„A díjak növekedésében egyrészt szerepet játszik, hogy az ügyfelek egyre nagyobb hányada választ casco-biztosításához további kiegészítõ biztosítási fedezetet, másrészt a gépjármûpiac fokozatos élénkülése miatt a tavaly kötött casco-szerzõdéseknek már 28 százalékát kötötték kétéves vagy annál is fiatalabb autóra. Ezen autók helyreállítási költsége meghaladja a idõsebb jármûvekét a korszerûbb mûszaki megoldásaik és fejlettebb szériafelszereltségeik miatt ” – mutat rá Sebestyén László, a Netrisk.hu ügyvezetõ igazgatója.

Negyven százaléknyian kiegészítõ fedezetet is választanak a casco szerzõdéshez

Évrõl évre nõ azok aránya, akik tudatos ügyfélként különféle kiegészítõ biztosításokkal erõsítik meg a casco-biztosításuk által kínált védelmet, tavaly már tízbõl négy szerzõdõ is így járt el. A leggyakoribb ilyen fedezet az asszisztencia szolgáltatás (43%), az üvegkárok önrészbiztosítása (36%), valamint a jármûben helyet foglalók élet- vagy balesetbiztosítása (11%).

Az ügyfelek növekvõ tudatossága az önrészben is megmutatkozik: a szerzõdõk több mint fele (54%) a kár esetén számára legkedvezõbb, 10 százalék, de minimum 50 ezer forintos lehetõséget választja. További 35 százalék él a 10 százalék/100 ezer forintos önrészt elõíró konstrukcióval. Ezek ugyan némileg drágább biztosítások, mint például a 20 százalékos verziók, de komolyabb kár esetén az ügyfelekre csupán fele akkora anyagi terhet rónak az alacsonyabb önrészarány miatt.

„Miközben azt látjuk, hogy a cascót megkötõ ügyfelek tudatossága folyamatosan javul, az ilyen védelemmel nem rendelkezõ autók aránya a teljes állományhoz viszonyítva továbbra is 80 százalék körül mozog. Az õ tudatosságuk erõsítésében fontos szerepet játszhatnak a Magyar Nemzeti Bank versenyképességi programjában szereplõ, a casco-biztosításokra vonatkozó adócsökkentési elképzelések” – hangsúlyozta Sebestyén László.

A többség egyösszegben és átutalással fizet

Az elérhetõ díjkedvezmények hatására a nagyobb egyszeri kiadás ellenére is egyre többen választják az egy összegû éves díjfizetést: a szerzõdõk 51 százaléka döntött így 2018-ban. Ezt követi a negyedéves díjfizetés (32%), megelõzve a féléves és havi gyakoriságot (9, illetve 8%) Jelentõsen, 61-rõl 67 százalékra emelkedett egy év alatt azok aránya, akik átutalással rendezik a díjaikat, a csekkes fizetés eközben 26-ról 22 százalékra esett vissza.