Már webes felületen is elérhetõ az e-kárbejelentõ!
2019.03.25
Folytatódik a digitális kárbejelentõ fejlesztése, amely jelenleg kategóriájában Magyarország egyik legnépszerûbb applikációjává nõtte ki magát – közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Csütörtök óta webes felületen – így akár a telefon böngészõjével, laptopon, tableten vagy asztali számítógépen – is kitölthetõ a MABISZ digitális kárbejelentõje. Az eddig csak androidos, illetve iOS platformon mûködõ alkalmazás mindkét webáruházban kategóriájában eddig is a legnépszerûbbek közé tartozott: január 8-i indulása óta már 173 ezren töltötték le. A biztosítótársaságokhoz ezen a módon elküldött kárbejelentések száma pedig már meghaladja az 1200-at.

Februárban, az indulást követõ elsõ teljes hónapban 570-en használták kárbejelentésre az alkalmazást, miközben a kötelezõ gépjármû felelõsségbiztosítási piacon résztvevõ tizenhárom társasághoz 16027 kárbejelentés érkezett ebben az idõszakban. Remélhetõ, hogy az elkövetkezõ hónapokban egyre növekszik majd az arány, hiszen a digitális kárbejelentõ gyorsabb, kényelmesebb ügyintézést tesz lehetõvé, mint a hagyományos, papír alapú, kék-sárga nyomtatvány.

Az eddigi tapasztalatok szerint a legtöbben húsz-huszonöt perc, vagy annál rövidebb idõ alatt töltik ki mobiltelefonjukon az E-kárbejelentõt. A minél gyorsabb ügyintézést segíti, hogy az ekar.hu oldalon – ahonnan az applikáció közvetlenül letölthetõ a Google Play-bõl illetve az App Store-ból, illetve most már a webes alkalmazás is elindítható innen – már található egy demo változat is. Ezen mindenki stresszmentesen végigmehet a kitöltésen, eljutva így egészen a Beküldés gombig. Éles helyzetben, a mobiltelefonunkra letöltött, vagy a webes felületen kitöltött digitális kárbejelentõt ennek a gombnak a megnyomásával tudjuk beküldeni a rendszerbe, már a baleset helyszínérõl elindítva ezzel a kárügyintézés folyamatát. A bejelentést követõen a rendszer e-mailben küld egy visszajelzést minden érintettnek, mellékelve a kitöltött pdf formátumú kárbejelentõt és a csatolt képeket. Az E-kárbejelentõ alkalmazás segítségével kitöltött kárbejelentést a MABISZ a felelõsként megjelölt fél biztosítója részére, - ha vitatott a felelõsség, mindkét érintett biztosító részére - megküldi. Érdemes figyelmeztetni arra, hogy ha ezek után a bejelentõ felek 72 órán belül nem kapnak visszajelzést az érintett biztosítótól, úgy ennek tényét a biztosító részére haladéktalanul jelezni kell, a bejelentõ készülékén elmentett bejelentés hagyományos módon történõ továbbításával.

A magas letöltésszám ellenére a problémamentes felhasználók aránya továbbra is kilencvenkilenc százalék feletti. Az alkalmazás a telepítés elõtt ellenõrzi, hogy a telefonkészülék operációs rendszere képes-e annak futtatására. Amennyiben nem, a telepítést nem végzi el és "Az eszköz nem kompatibilis ezzel a verzióval" üzenet jelenik meg a készüléken. Ez esetben frissíteni kell a telefon operációs rendszerét, ami egyébként is minden felhasználó érdeke, már csak biztonsági okokból is.

Egyre több biztosító kezdte már meg a QR kódok kiküldését ügyfeleinek, illetve helyezi el azokat az új szerzõdések megkötésekor a biztosítási dokumentumokon (pl.: díjigazolás, zöldkártya). A QR-kód egy kétdimenziós vonalkód, amely a szerzõdõ és a biztosított gépjármû legfontosabb adatait tartalmazza egyszerûen beolvasható formában. Célja a kitöltési folyamat meggyorsítása, de persze a kárbejelentés ennek hiányában kézi adatbevitellel is megtehetõ. A gyorsabb helyszíni kitöltést segíti, hogy az alkalmazás jobb felsõ sarkában található menüben lehetõség nyílik adataink elõzetes beolvasására és elmentésére is (☰ Menü/ 👤 Személyes adatok/ Gépjármû és szerzõdés adatok/ Új gépjármû/ 📷 Biztosítási QR kód beolvasása).

Az alkalmazás és a webes felület jelenleg két, Magyarországon biztosított gépjármûvet érintõ káresemény bejelentésére használható. Többes baleset esetén párosával lehet kitölteni. A papíralapú, kék-sárga nyomtatványt pedig továbbra is mindenki szabadon választhatja a balesetek bejelentéséhez. Azokban az esetekben, amelyekben az E-kárbejelentõ alkalmazás valamilyen okból nem használható (pl. külföldi vagy biztosítatlan gépjármû esetén), továbbra is a hagyományos kék-sárga nyomtatványra lesz szükség. Amennyiben a balesetben érintett másik gépjármû rendszáma ismeretlen, a rendõrségen be kell jelenteni a káreseményt, majd ezt követõen a https://mabisz.hu/gepjarmu-karrendezes/ oldalon online lehet megtenni a kárbejelentést. Az alkalmazás egyelõre nem használható casco károk rögzítésére.