Új törvény készül - mi lesz a nyugdíjasokkal?
2012.01.12
A kormány az idén terjeszti be az új nyugdíjtörvényt, a jövõbeli variációk kapcsán még viták vannak a kabineten belül.

Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott a Magyar Nemzetnek korábban azt mondta, hogy a törvény kidolgozása során a Századvég által készített dokumentum az egyik fõ anyag, de a tavalyi szociális konzultáció eredményei is fontos kiindulási alapnak számítanak - írta a Magyar Nemzet Online.

A Viszkievicz András kutató jegyezte mûhelytanulmány szerint jelentõs elõrelépés lenne, ha a döntéshozók hosszú idõre rögzítenék a nyugdíjjárulék mértékét, illetve mérlegelnék a rugalmas korhatár bevezetését. A nyugdíjrendszer kiegyensúlyozásának fõ eszköze ezek után a névleges kamatláb és a nyugdíjak indexálása maradna.

A tanulmány készítõje úgy látja, a svéd gyakorlat lemásolása nem célravezetõ.

Az OTP felmérése szerint a lakosság 52 százaléka nem rendelkezik tartalékkal, míg 63 százaléknak nincsen három hónapnál hosszabb idõre szóló megtakarítása. A megtakarítással rendelkezõk 40 százalékának félmillió forintnál kevesebb, míg 3 százalékának van 5 millió forintnál több pénze. Jól látszik, hogy ezen adatok alapján a jövõ nyugdíjasai nem építhetnek erre az alapra.