Egy hónap alatt 27 milliárd forint friss tõke érkezett az ingatlanalapokba
2019.04.16
Márciusban is folytatódott a befektetési alapok esetében megfigyelhetõ több hónapja tartó trend: ömlik a pénz az ingatlanalapokba, más kategóriáknál viszont tõkekivonás történt.

Márciusban 0,6 %-kal, azaz 40 milliárd forinttal emelkedett a befektetési alapokban kezelt vagyon. Ami a tõzsdéket illeti, mind a fejlett mind a fejlõdõ piacokon folytatódott az emelkedés, a BÉT pedig felülteljesítõ volt minden tekintetben. A devizapiacon mind dollárral, mind az euróval szemben tovább gyengült a forint.

A befektetési alapok esetében az elmúlt hónapban a tõkeáramlások eredõje mínusz 0,3 milliárd forintot mutat. Az egyes kategóriákon belül vegyes kép rajzolódik ki, de a lényeg változatlan: az ingatlanalapokba érkezik a friss tõke, míg az abszolút hozamú alapokból távozik. A tõkeáramlás és a hozamok eredõjeként a BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 0,6%-kal növekedett márciusban. A hónap végén a BAMOSZ tagok mindösszesen 6.337 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

A pénzpiaci alapok vagyona tovább csökkent a hónap során, ami a már korábban említett EU rendelet elõírásainak következménye, melyek jelentõsen szigorítják a mûködési feltételeket. Folytatódott tehát az átrendezõdés a pénzpiaci alapok kárára és a rövid futamidejû kötvényalapok javára. A pénzpiaci alapok vagyona 42,3%-kal csökkent és már 82,4 milliárdos vagyonával csak az árupiaci kategóriánál nagyobb.

A kötvényalapok esetében a rövid futamidejû kötvényalapoknál láthattunk nagyobb tõkebeáramlást, igaz ez technikai jellegû, a pénzpiaci alapoknál említettek miatt. A másik két alkategória esetében jelentõsebb tõkemozgást nem tapasztalhattunk. Mindennek eredõjeként a kötvényalapok vagyona összességében 4,2%-kal nõtt a hónap során.

A vegyes alapoknál a kötvénytúlsúlyos alapok esetében volt 2,8 milliárdos visszaváltási többlet, míg a másik két alkategória esetében tulajdonképpen nem volt tõkemozgás. A hozamok és a tõkekiáramlás eredõjeként a vagyon nagysága végül 0,6%-kal nõtt.

A részvényalapokból 3 milliárdnyi tõke távozott, de a hozamok kedvezõen alakultak, így összességében a részvényalapok vagyona 1,5%-kal növekedett.

A tõkevédett alapok esetében újra emelkedést láthatunk a vagyon nagyságában. A tõkebeáramlás nagysága 12,3 milliárd forint volt, ami részben egy új alap indulásával magyarázható. Ebben a hónapban a hozamok nem segítették a növekedést, így a kimagasló 10,6%-os vagyonnövekedés a tõkebeáramlásnak köszönhetõ.

Az abszolút hozamú alapokból ebben a hónapban 20,7 milliárdnyi tõke távozott. A hozamok azonban pozitívan alakultak, s ha nem is teljesen tudták kompenzálni a tõkekivonást, de annak mértékét csökkentették. Mindennek eredõjeként a vagyon nagysága mindössze 1,3%-kal csökkent.

A származtatott alapok esetében ebben a hónapban az értékesítéseket 3,7 milliárd forinttal haladták meg a visszaváltások. Mivel a hozamok sem alakultak kedvezõen, így a vagyonváltozás összeségében mínusz 4,3% lett.

Az ingatlanalapokba ebben a hónapban 27 milliárdnyi friss tõke érkezett. A beáramló tõkéhez hozam is kapcsolódott, így összességében 2,3%-kal nõtt a kategória vagyona a hónap során.

Az árupiaci alapoknál 0,5 milliárdos tõkekiáramlást láthattunk a hónapban, amin a hozamok nem tudtak változtatni. Mindennek eredõjeként a vagyoncsökkenés 0,8%-ot mutat.

Az elsõsorban intézményi befektetõk vagyonát kezelõ zártkörû alapok esetében az elmúlt hónapban tõkebeáramlás volt tapasztalható. A hozamok is kedvezõen alakultak, így a vagyon nagysága 1,7%-kal növekedett.