Hol a legdrágább a gyermekgondozás?
2019.04.26
Az óvodai, illetve bõlcsödei gyermekgondozási költségek egyes országokban a dolgozó szülõk fizetésének igen jelentõs részét teszik ki. De hogy pontosan mennyit, az jelentõs eltérést mutat. Vannak országok, ahol szinte mindent fizet az állam, van, ahol a kétgyemekes párok fizetésének több mint harmada elmegy az intézményi gyermekgondozással kapcsolatos költségekre.

A megfizethetõ, jó minõségû gyermekgondozáshoz való hozzáférés igen fontos tényezõ, amely meghatározza, hogy egy dolgozó anya visszatér-e karrierjéhez. Az OECD megvizsgálta a gyermekgondozás költségeit világszerte, amely igen jelentõs különbségeket tárt fel abban, hogy hol mennyit fizetnek a szülõk a gyermekeik gondozásáért. 

A legdrágább ország ebbõl a szempontból Új-Zéland, ahol a két gyermeket nevelõ, átlag fizetést keresõ szülõk jövedelmük mintegy 37,3%-át fordítják gyermekgondozásra. Mindössze három másik ország van, ahol a fizetések több mint 30%-át elviszik ezek a költségek: Ausztrália (31,1%), az Egyesült Államok (33,2%) és az Egyesült Királyság (35,7%).

A régiós országok közül Szlovákiában szintén igen jelentõs összeget, a fizetésük 26,1%-át fordítják a szülõk gyermekük gondozására. 

A skála másik végén a csehek állnak, ahol az átlagos fizetést keresõ párok mindössze 2,6%-ot fizetnek, Dél-Korában pedig mindössze 3%-ot. Mindkét ország olyan állami támogatási rendszert mûködtet, amely jelentõs összegeket fordít a korai oktatásra és a gyermekgondozási létesítmények támogatására. Az OECD átlag egyébként 14,5%, az EU 28 tagállamának átlaga 11%. Hazánkban a fizetés 5,4%-át kell a szülõknek a nappali gyermekgondozásra áldoznia.

Az alábbi ábra százalékos arányban mutatja, hogy a két kisgyermeket nevelõ párok fizetésének hány százalékát emésztik fel a gyermekgondozás költségei úgy, hogy minden egyes, az állam által biztosított támogatási lehetõséget igénybe vesznek, értve ez alatt a közvetlen támogatásokat, adókedvezményeket, óvodai és bölcsõdei ellátást. A kalkulációban mindkét szülõ dolgozik, az egyikük átlagbért, a másik az átlagbér 67%-át keresi.