Új ellátási formákat finanszíroz a jövõben a biztosító
2012.01.17
Új ellátási formaként több, a járóbeteg-szakellátás keretében végezhetõ rehabilitációs nappali ellátást finanszíroz a jövõben az egészségbiztosító – közölte az egészségügyi államtitkárság hétfõn az MTI megkeresésére.

Mint írták, a Nemzeti Erõforrás Minisztérium múlt héten megjelent rendelete alapján az egészségbiztosító új ellátási formaként finanszírozza a jövõben a járóbeteg-szakellátás keretében végezhetõ rehabilitációs nappali ellátásokat, elsõként az agyvérzésen, illetve szívinfarktuson átesett betegek rehabilitációja területén. A késõbbiekben ez kibõvül a traumatológiai ellátást követõ rehabilitációval – tették hozzá.

Az államtitkárság közlése szerint ennek révén rövidítik a kórházi kezeléseket, továbbá lehetõvé teszik, hogy a beteg, ha azt az állapota megengedi, a lakóhelyéhez közel részesüljön rehabilitációs szakorvos által irányított ellátásban.

Mint kifejtették: az új rehabilitációs nappali ellátási forma bevezetésével megcélzott szolgáltatói kör „elsõsorban az uniós pályázati forrásokból rehabilitációs szolgáltatás-fejlesztés keretében várhatóan 2013–2014-ben megvalósuló, a mozgásszervi, neurológiai és egyéb, nem a mozgással összefüggésben kialakult problémák rehabilitációját együttesen magában foglaló úgynevezett neuro-muszkuloszkeletális, valamint a kardiológiai ambuláns rehabilitációs ellátások”. Másrészt „a stroke rehabilitációs program tekintetében a fekvõbeteg-szakellátási háttérrel rendelkezõ, jelenleg mozgásszervi vagy neurológia profillal mûködõ nappali kórházak, valamint a 2007–2008. évi uniós forrásból megvalósuló járóbeteg-szakellátás fejlesztések keretében megépült új nappali ellátási egységek”.

Az ellátás dokumentálása a fekvõbeteg-szakellátás szabályai szerint történik, amelyet várhatóan a január végén vagy február elején megjelenõ besorolási szabályokban részleteznek – olvasható az államtitkárság válaszában.