Beköszöntött az igazi tél!
2012.01.18
Az elmúlt napok hideg idõjárása jelentõsen megviselheti a gépjármûveket, ráadásul a megváltozott útviszonyok is egyre komolyabb balesetveszélyt jelentenek. Éppen ezért érdemes átvizsgálnunk autónk mûszaki állapotát is, ha még nem tettük volna meg, hogy megfelelõen fel van-e készítve a téli körülményekre. Azonban ha mégis bajba kerülnénk az úton, a Generali csoporthoz tartozó Europ Assistance Magyarország (EA) munkatársai perceken belül a segítségünkre lehetnek.

Az EA tapasztalatai alapján a téli idõszakban leginkább a téli gumi hiánya, a fagyálló folyadék problémái, az akkumulátor lemerülése, vagy egyszerû figyelmetlenség miatt kerülnek bajba az autósok. Gyakori hiányosság, hogy sok gépjármûvezetõ nem gondol a téli idõjárási körülményekre a hosszabb utak elõtt. A téli gumi már 7 Celsius fok alatti hõmérsékletnél indokolt lehet, a jelenlegi útviszonyok mellett viszont gyakorlatilag elengedhetetlen a biztonságos közlekedéshez. Ezen kívül a fagyállót is tartalmazó szélvédõmosó folyadék feltöltése, illetve a hûtõfolyadék fagyáspontjának és szintjének ellenõrzése az, amivel komoly bosszúságoktól kímélhetjük meg magunkat. Hosszabb utak elõtt az akkumulátor állapotának megvizsgálása is szükséges, hiszen azok a téli hónapokban kevesebb energiát tudnak leadni. Ha ezeket az alapvetõ dolgokat betartjuk, nagyobb esélyünk van arra, hogy a következõ hetekben is elkerüljük a kellemetlen helyzeteket az utakon.

„Egy síelni induló baráti társaság autója Ausztriában hibásodott meg, 50-60 kilométerre a legközelebbi lakott településtõl. A gépkocsi motorjával lett gond, ezért nem volt fûtés az autóban, az utazók pedig nem gondoskodtak sem meleg pokrócról, sem meleg folyadékról hasonló esetekre. Bár a segítség a nagy havazás és csúszós utak ellenére egy órán belül megérkezett, azonban a -15 fokos hidegben, fûtetlen autóban ennyi idõ alatt is szinte kihûltek az utasok.” – mondta Kalmár László, az Europ Assistance Magyarország ügyvezetõ igazgatója.

A mûszaki felkészülés mellett nem árt tudatosítanunk magunkban azt is, hogy alkalmazkodnunk kell a megváltozott körülményekhez. A hideg idõ, a rossz látási viszonyok, a csúszós utak vagy akár a frissen leesett hó még a tökéletesen felkészített autóval rendelkezõ vezetõktõl is nagyobb odafigyelést igényelnek. Az elmúlt hónapok viszonylag enyhe idõjárása után a hirtelen jött hõmérsékletváltozás és havazás komoly kihívások elé állíthatják a gépkocsivezetõket.

„Az assistance szolgáltatás minimális költség mellett, akár egy egész család téli vakációját, síelését is „megmentheti”. Egyik ügyfelünk a sípálya felé tartva árokba csúszott. Hólánc nem volt az autójában, ezért nem volt esélye önerõbõl kijönni a hóval borított területrõl. Szerencsére az AutoSOS jól felszerelt autómentõje rövidesen kiért a helyszínre, és segített a hóban ragadt családon.” – tette hozzá Kalmár László.

Nem csak mûszaki hiba esetén jó az assistance


Az AutoSOS assistance szolgáltatás nem csak a mûszaki hibák kapcsán lehet komoly segítség: koccanásos vagy komolyabb balesetek esetén is számíthatunk az EA szakértõire.

A súlyosabb baleseteket vizsgálva azt láthatjuk, hogy az ORFK Közlekedésrendészeti Fõosztályának legfrissebb adatai szerint 2011-ben összesen 15.800 személyi sérüléssel is járó baleset történt Magyarországon. Az okok közül kiemelkedik a gyorshajtás (4.212 eset) és az elsõbbségi jog megsértése (3.764 eset).

A követési távolság nem megfelelõ megválasztása – ami a téli hónapok megváltozott útviszonyai között különösen veszélyes lehet – 1.119 esetben volt súlyos baleset oka a tavalyi évben Magyarországon.


Az Europ Assistance Magyarország AutoSOS szolgáltatásának segítségével havi néhány ezer forintos díj ellenében biztosak lehetünk abban, hogy ha Magyarországon vagy akár külföldön baleset ér minket, az EA nemzetközi szakértõgárdája a lehetõ legrövidebb idõn belül a segítségünkre siet. Az EA helyszínre kiérkezõ munkatársai, ha szükséges csereautót, vagy akár szállást is biztosítanak a számunkra, jelentõsen csökkentve ezzel a baleset vagy mûszaki hiba miatti kellemetlenséget.