Idén jöhet az e-recept: személyazonosítás lesz a patikákban!
2012.01.26
Az OEP újabb egy évre 216 millió orvosi vény elõállítására keres vállalkozót. Az egészségügyi államtitkár tavaly novemberben jelentette be, hogy 2012-ben bevezetik az elektronikus receptet. Jelenleg az új rendszer bevezetésének elõkészítése zajlik, a fejlesztést uniós forrásból kívánják finanszírozni – írja a Napi.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) újabb egy évre, összesen 216 millió orvosi vény gyártására és szállítására írt ki közbeszerzési eljárást. Jelenleg a budapesti székhelyû Szenzor Számítóközpont Kft. állítja elõ a recepteket a korábbi beszállító Állami Nyomda Nyrt. helyett. A munkát közbeszerzésen nyerte el a cég, a vásárlást az OEP finanszírozza.

Az OEP adatai szerint Magyarországon jelenleg évente 150 millió receptet váltanak ki a betegek. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár tavaly novemberben beszélt arról, hogy 2012-ben bevezetik az elektronikus vényeket, ám részleteket nem közölt. Ez a rendszer is uniós fejlesztési források felhasználásával jöhet létre – tudta meg a Napi a Nemzeti Erõforrás Minisztérium egészségügyért felelõs államtitkárságától. \"Az elõkészítés, tervezés folyamatban van, de a forrásallokáció a legidõigényesebb feladat ennél a projektnél is. Elsõ körben a rendszer élesbe állításához szükséges egyeztetések, jogszabályalkotás és a csatlakozáshoz szükséges interface megoldások kialakítására kerül sor.\" A bevezetés folyamatosan történhet, az elsõ éles csatlakozásokra és felhasználásra már ez évben sor kerülhet - közölte az államtitkárság.

Az Origo korábban azt írta az államtitkárságra hivatkozva, hogy leginkább az elektronikus repülõjegyhez lehet hasonlítani az e-vényt. Azt akár ki is lehet majd nyomtatni, de a jövõben nem a papír, hanem az e-recept számít majd \"hiteles dokumentumnak”. A betegeknek a patikákban igazolniuk kell a személyazonosságukat, amikor kiváltják a \"receptet\".