Kiugró kockázatok: durva drágulás várható idén a veszteségbiztosításban
2012.02.03
Szakértõk szerint idén mintegy 25%-os növekedés várható az ágazati veszteségbiztosítási piacon – olvasható a Willis Re legfrisebb jelentésében.

„2012-ben az ágazati veszteségbiztosítási piac várhatóan ismét csúcsra jut: az értékesítési volumen és az árak is az utoljára 2006-2007-ben, a Katrina, Rita és Wilma hurrikánok után látott szintet érik el” – közölte a londoni székhelyû Willis Re.

Az ágazati veszteségbiztosítások (industry loss warranties, ILW) az egyszerû viszontbiztosítástól abban különböznek, hogy a biztosítás vevõje nem a saját veszteségei után meg a biztosítási összeget, hanem a kifizetés valamilyen veszteségindexhez van kötve. Az ILW-ket elsõsorban az egész iparágat érintõ, katasztrófaesemények okozta veszteségek fedezésére használják.

ILW-k esetén a biztosítás vevõje akkor részesül védelemben, ha a biztosítási iparágban egy bizonyos összegnél nagyobb összveszteség keletkezik. A szerzõdés tartalmaz általában egy úgynevezett „végsõ nettó veszteség” klauzulát is, ami azt jelenti, hogy a biztosítás vevõjének bizonyítania kell, hogy õ is szenvedett el valamekkora veszteséget az ágazati veszteségösszegbõl.

A Willis Re becslései szerint az ILW-k piaca tavaly elérte a 6 milliárd dolláros forgalmat. Az elõzõ évek tendenciáit folytatva, az ILWK akár vezetõ szerephez is juthatnak az alternatív kockázati transzfermegoldások közül.

A jelentés az idei évre nagyjából 6,5-7,5 milliárd dolláros forgalmat remél, melynek 75%-a tõkepiaci szereplõktõl származik majd, beleértve azokat is, akik az értékpapírosított biztosítási termékek mellett viszontbiztosításokat is kötnek.

Henry Kingham, a Willis Re Speciality ügyvezetõ igazgatója, egyben a jelentés társszerzõje 2012-ben az árak mintegy 20%-os emelkedését prognosztizálja, tekintve az év eleji szerzõdéskötéskor tapasztalt jelentõs volatilitást az árakban. Kingham szerint erre a természeti katasztrófák által okozott tavalyi rekord veszteségek, a katasztrófa modellekben bekövetkezett változások, valamint a kapacitásbeli eltolódások szolgálnak magyarázatul. Hozzátette: a veszteséggel érintett szerzõdések az év eleji megújítások idején mintegy 30-50%-kal drágultak, míg a veszteséggel nem érintett szerzõdések esetén a díjemelkedés 10-20%-os tartományon belül maradt.

Az ILW-k árát leginkább befolyásoló tényezõk közé tartozik a biztosítási összeg (limit), továbbá annak a valószínûsége, hogy az iparági veszteségek meghaladják a küszöbértéket, ami természetesen függ a küszöb nagyságától. Mivel az ILW-k a teljes limitet kifizetik abban az esetben, ha az iparági veszteség meghaladja a szerzõdésben meghatározott szintet – szemben a viszontbiztosítással, ahol a kifizetés attól is függ, hogy a biztosító saját nettó veszteségei meghaladják-e a limitet – emiatt az ILW alapesetben drágább, mint az ugyanolyan paraméterû viszontbiztosítás.