Hatáskörön kívül: leskelõdik dolgozói után egy norvég biztosító
2012.02.07
Egy norvég biztosítótársaság alkalmazottainak 8 percük van naponta, hogy elvégezzék dolgukat, mielõtt egy riasztó értesíti a vezetõket, hogy asztaluktól távol tartózkodnak.

Az oslói székhelyû DNB Bank életbiztosítási részlegénél egy új felügyeleti rendszert vezettek be, amely villogó fényjelzéssel figyelmezteti a vezetõket, ha a munkavállaló „magánügyei” miatt a megszabott idõn túl távol marad munkaállomásától – tájékoztatott több helyi híradás.

A munkavállalók és szakszervezetek háborognak az új gyakorlat miatt mondván, az új ellenõrzõ rendszer sérti a magánélethez való jogukat.

„A munkavállalók megfigyelése, a wc látogatások, a cigeratta szünetek, a személyes telefonhívások és egyéb személyes szükséglet elvégzésének napi 8 percre korlátozása rendkívül szigorú és tolakodó, ezért be kell szüntetni” – közölte a egy munkavállalói szakszervezet szóvivõje a Telegraph-nak.

De nem ez az elsõ „wc-zárlat”, amely bevezetésre került Norvégiában a munkavállalókkal szemben. A munkavállalói érdekeket védõ norvég ombudsman, Bjorn Erik Thon a Telegraphnak elmondta, hogy egy cég arra kötelezte a nõi munkavállalókat, hogy hordjanak piros karkötõt azokon a napokon, mikor többször kell mosdóba menniük. Ez a magánélet egyértelmû megsértése, és rendkívül sértõ az érintettekre nézve – tette hozzá Thon.

A DNB elmondta, hogy a bevezetésre került monitoring rendszer célja, hogy mérések segítségével határozhassák meg a call centerben dolgozók szükséges létszámát, akik az ügyfélhívásokat kezelik. Az újságok szerint azonban a DNB azt mondta, felülvizsgálják a rendszert.