Már a vidékiek is kérhetnek ingyenes pénzügyi tanácsot!
2012.02.08
Áprilistól bõvülhet a PSZÁF támogatásával mûködõ, a fogyasztók számára ingyenesen elérhetõ vidéki pénzügyi tanácsadó irodák száma. A PSZÁF az eddigi 8 helyett 11 megyeszékhelyen elérhetõ pénzügyi tanácsadó irodahálózat kialakítására és mûködtetésére írt ki közbeszerzési eljárást két éves idõtartamra.

A 2011 tavaszán tevékenységüket nyolc megyeszékhelyen megkezdõ pénzügyi fogyasztóvédelmi tanácsadó irodák tavaly 9 hónap alatt összességében mintegy 3800 ügyfélmegkeresést – jelentõs számban például a devizaalapú jelzáloghitelre vonatkozó panaszokat, információkéréseket – kezeltek. Az irodák tavaly jelentõs szerepet vállaltak egyebek közt a fix árfolyamú végtörlesztéssel kapcsolatos információnyújtásban, panasztovábbításban is, de az év során nagy számban nyújtottak eligazítást többek közt a nyugdíjpénztári reálhozamok (a hozamgarantált tõke feletti összeg) kifizetésével vagy a kötelezõ gépjármû felelõsségbiztosítási kárügyintézéssel kapcsolatos témákban is.

Az irodahálózatot jelenleg a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) anyagi és szakmai támogatásával, pályázat alapján kiválasztott – a Fogyasztóvédõk Magyarországi Egyesületét, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesületet és az Indra Biztosítottak és Pénzintézeti Ügyfelek Országos Érdekvédõ Egyesületét összefogó – konzorcium mûködteti egy évre szóló szerzõdés keretében.

A szerzõdés pozitív tapasztalatai és a kedvezõ lakossági visszajelzések alapján a PSZÁF indokoltnak tartja a tanácsadó irodahálózat további mûködtetését és bõvítését is az eddig le nem fedett térségekre. A cél változatlanul az, hogy a vidéken élõ fogyasztók is helyben tudják elérni a számukra szükséges pénzügyi információkat, ismereteket, független tanácsokat, illetve lakóhelyük közelében tájékozódhassanak jogorvoslati lehetõségeikrõl.

Ennek érdekében a PSZÁF közösségi nyílt közbeszerzési eljárást folytat a hálózat kialakítására és 2 éves mûködtetésére. A felügyeleti szándék szerint 11 megyeszékhelyen – Békéscsabán, Debrecenben, Egerben, Gyõrött, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett, Székesfehérvárott, Szegeden, Szombathelyen és Zalaegerszegen – tevékenykednének a pénzügyi tanácsadók. Az ajánlati felhívás szerint a hálózat irodái a városközpontok közelében helyezkednek majd el, s hétköznaponként legalább napi négy órán át elérhetõk lesznek. Az irodahálózat pénzügyekben képzett, fogyasztóvédelmi kérdésekben tapasztalattal bíró, független tanácsadók útján segíti majd a fogyasztókat.

A nyertes ajánlattevõ a pénzügyi tanácsadó hálózatot a következõ két évben a PSZÁF szakmai támogatása és kontrollja mellett mûködtetheti.