Munkahelyi étkeztetés: mikor számít béren kívüli juttatásnak?
2012.02.08
Ha a telephelyen mûködtetett étkezõhelyen a társaság a munkavállalókon kívül bármilyen formában kiszolgál más magánszemélyt is, úgy a hatósági értelmezés szerint nem teljesülnek a munkahelyi étkeztetés feltételei – hívja fel a figyelmet az MTI a Deloitte közleményére.

2012-tõl a béren kívüli juttatási elemek között helyet kapott a munkahelyi étkeztetésnek minõsülõ, a munkáltató telephelyén mûködõ étkezõhelyen megvalósuló ételfogyasztás formájában juttatott jövedelem havi 12.500 forintig. 

A hatóságok jelenlegi álláspontja alapján az olyan étkeztetés minõsül munkahelyi étkeztetési szolgáltatásnak, amelynek keretében kizárólag az adott munkáltató munkavállalóit ellátó, és a munkáltató telephelyén mûködõ étkezõhelyen felhasználható utalványt vagy elektronikus adathordozót biztosít a munkáltató. 

Amennyiben viszont a telephelyen mûködtetett étkezõhelyen a társaság  bármilyen formában kiszolgál más magánszemélyt is, úgy a hatósági értelmezés szerint nem teljesülnek a munkahelyi étkeztetés feltételei, és ezáltal a munkavállalóknak adott juttatás nem minõsül béren kívüli juttatásnak (30.94 százalékos szja és eho kötelezettség). 

Kérdés, milyen kihatással jár például a biztonsági szolgálat tagjainak vagy más, szintén nem munkaviszony keretében tevékenykedõ (például takarító) személyzetnek az étkezése - veti fel a Deloitte, amely ezeknek a kérdéseknek a tisztázását javasolja, például állásfoglalás iránti kérelem benyújtásával.