Ennek ismét az autósok isszák meg a levét!
2012.02.09
A Brent kõolaj ára 117 dollár/hordó fölé emelkedett részben a görög megállapodáshoz, s ezzel a gazdasági környezet javuláshoz fûzött remények erõsödése, részben az ellátás bizonytalanságai miatt – írja a Napi.hu.

Féléves csúcsra, hordónként 117,40 dollárra drágult a londoni Brent kõolaj, mivel a befektetõk úgy vélik, hogy létrejöhet a megállapodás a második görög segélycsomagról, miközben Afrikában és a Közel-Keleten a kínálatot veszélyeztetõ eseményeket látnak - jelentette a Reuters. Az amerikai WTI jegyzése 33 centtel, picit 99 dollár/hordó fölé nõtt.

Felfelé hajtja az árat, hogy bizonytalan a nigériai export, illetve leálltak a szállítások Dél-Szudánból. Eközben az USA-ban a nyersolajkészletek a vártnál kevésbé emelkedtek, igaz, a feldolgozott olajtermékekbõl több maradt raktáron, mert visszaesett a benzinkereslet.

Az amerikai EIA a héten emelte a 2012-es és a 2013-as globális fogyasztásra vonatkozó elõrejelzését. Emellett jelezte, hogy az OPEC-en kívüli olajtermelõk viszonylag gyenge exportja is növelheti az árakat.

Technikai elemzõk szeint a Brent 118,65 dollár/hordóig drágulhat, míg a WTI visszacsúszik a 97,77 dolláros szintre.