Már csak két udvarlója van a HSBC biztosítási ágának
2012.02.09
Már csak két biztosító, a francia AXA és az amerikai ACE versengenek Európa legnagyobb bankja, a HSBC általános biztosítási üzletága iránt az ügyet ismerõ források szerint.

A HSBC, Európa legnagyobb bankja szeptemberben indította el általános biztosítási részlegének eladási folyamatát, melybõl 1 milliárd dolláros bevételt remélnek. A holding úgy döntött, megválik azon üzletágaktól, amelyek nem tartoznak alapvetõ tevékenységi köréhez, és nem mûködnek méretgazdaságosan.

A holding nem-életbiztosítási tevékenységet végez Ázsiában, néhány latin amerikai országban és Franciaországban. Források korábban a Reutersnek azt mondták, hogy a holding 1 milliárd dollár bevételt remél az ügylettõl. A források azt is elmondták, hogy a HSBC egyben szeretne megválni az üzletágtól, de akár részleteiben, földrajzi egységek szerint is hajlandó megválni, amennyiben úgy magasabb ajánlatot kap.

Európa második legnagyobb biztosítója, az AXA már régóta a potenciális ajánlattevõk között szerepel, de az Allianzot, a Generalit és a Zurich Financial-t is sokáig hírbe hozták az ügylettel.

Az ACE az elmúlt években számos ügyletet kötött: tavaly 425 millió dollárt fektetett a New York Life Insurance hongkongi és koreai tevékenységébe, további 1,1 milliárd dollárt pedig a Rain and Hail Insurance Service terménybiztosítási üzletágának megvásárlására.

Az ACE a világ egyik legnagyobb vagyon- és felelõsségbiztosítója, 53 országban tevékenykedik, 16 ezer alkalmazottal és közel 21 milliárd dolláros bruttó éves díjbevétellel.

A HSBC tavaly 18 adásvételi ügyletet kötött a bank átszervezéseként, melyek célja a költségek csökkentése és a jövedelmezõség javítása.