Plüss dobókocka, vicces matrica - akár az életünkbe is kerülhetnek!
2012.02.09
A brit vezetõk új értelmet adtak a „figyelmetlen vezetés” kifejezésnek: egy brit, kifejezetten nõi vezetõk biztosítására specializálódott társaság, a Diamond szerint a brit vezetõk autó-díszítési mániája, hogy ablak-matricákkal, játékokkal és plüss üléshuzatokkal dobják fel autójuk külsejét valójában meglehetõsen veszélyes, és nagyobb baleseti kockázattal jár.

Egy átlagos brit autós közel 100 fontot költ különféle autós kiegészítõkre, amivel egyedivé tudják varázsolni jármûvüket – derül ki a Diamond közel 2000 brit autós körében végzett felmérésébõl. A kutatás szerint a megkérdezettek 57%-a cicomázza gépkocsiját, 35%-uk szõnyeggel, 15%-uk különféle légfrissítõkkel, 14% vicces ablak matricákkal. Mindössze 4% vallotta be, hogy visszapillantóján bolyhos kocka lóg.

Az érvényes jogosítvánnyal rendelkezõ brit autósok akár 60 fontos bírságra és 3 büntetõpontra is számíthatnak ha nem tanúsítanak vezetés közben kellõ gondosságot. A legfrissebb statisztikák szerint átlagosan évente több mint 16 ezer autóst büntetnek meg figyelmetlen vezetés miatt.

A Diamond kutatása szerint tízbõl egy autós azért díszíti autóját, hogy kitûnjön az átlagból. Közel ugyanennyien (13%) személyiségük kifejezõ jegyeként tekintenek autójukra, így a kiegészítõkre is, de a leggyakoribb indok közé az autó kényelmesebbé tétele tartozott (29%).

A felmérés szerint a 18-24 évesek körében a leggyakoribb az autók kiegészítõkkel történõ egyedivé tétele (66%), míg a középkorúak (35-44 és 45-54 évesek) körében legritkább.

Tízbõl hét vezetõ, akinek a hátsó ablakán valamilyen vicces matrica található, beismerte, hogy akadályozza õket a szabad kilátásban.

A figyelmetlen vezetés mérése meglehetõsen nehéz és pontatlan eredményekkel jár, hiszen általában a vezetõk saját bevallása alapján készül, és az adatgyûjtés maga is meglehetõsen idõigényes. Az amerikai Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Igazgatóság (National Highway Traffic Safety Administration - NHTSA) 2009-es közúti baleseti halálozási jelentésében az autós kiegészítõk is felkerültek a figyelmetlen vezetést befolyásoló tényezõk listájára, a mobiltelefon használat, a gyermekek által megzavart vezetõ, a cigaretta gyújtás, a rádió beállítása, beszélgetés, álmodozás, olvasás, evés, térkép nézegetés, sminkelés és egyéb tényezõk mellé.

A statisztikák bizonyítják, hogy a kézben tartott mobiltelefon hátráltatja leginkább a biztonságos vezetést: sms írás közben mintegy 23-szorosára nõ az ütközés esélye, mivel átlagosan 4,6 másodpercre elvonja a vezetõ figyelmét az útról, amely idõ alatt egy futballpálya hosszúságú szakaszt tesz meg az autó, tulajdonképpen vakon.

Telefonálás közben a vezetéssel kapcsolatos agyi aktivitás mintegy 37%-kal romlik.