Végtörlesztési hajrá: mégsem vagyunk teljesen felelõtlenek?
2012.02.22
Az elõzetes várakozásoknál jóval kevesebb, a végtörlesztésre fordított mintegy 900 milliárd forintnak mindössze 5 százaléka származott életbiztosításból - véli az ING Biztosító.

A társaság becslései szerint a végtörlesztésre fordított mintegy 900 milliárd forintnak mindössze 5 százaléka származott megtakarítási célú életbiztosítási szerzõdés felbontásából, tehát nagyjából 45 milliárd forint. A szektor a végtörlesztés elindulásakor ennél jóval nagyobb forráskiáramlásra számított.

Mindez egyrészt a lakosság fokozódó pénzügyi érettségét mutatja - vélekedik Kovács Zsolt, az ING Biztosító elnök-vezérigazgatója. Kovács szerint az ügynökök, tanácsadók számára nagy volt a kísértés, hogy a megtakarítások átmozgatására ösztökéljék ügyfeleiket, így teremtve a maguk számára üzleti lehetõségeket. Ám nem ez történt, a közvetítõi szektor felelõsen viselkedett.

A biztosításközvetítõi irányelv (IMD), valamint a befektetõvédelmi (MiFID) szabályok jelenleg is zajló felülvizsgálata egyértelmûen jelzik az Európai Bizottság elkötelezettségét a pénzügyi közvetítõi szektor újraszabályozása mellett, ugyanakkor Kovács szerint még szigorúbb követelményekre van szükség a hosszú távú ügyfélérdekek miatt.