Biztosítás otthonszüléshez: se orvos, se bába nem kötött még ilyet
2011.06.20
Eddig egy biztosító vállalta az otthonszülések biztosítását, de sem orvos, sem bába nem kötött még ilyet - értesült az InfoRádió.

Egy áprilisban életbe lépett kormányrendelet szerint ilyen biztosítás nélkül nem vezethetnek le otthonszülést az orvosok. Az egyik tagbiztosító már kifejlesztette az otthonszülések biztosítására szolgáló terméket, ami tehát már elérhetõ - mondta az InfoRádiónak a Magyar Biztosítók Országos Szövetségének szóvivõje. Nemrég zajlott egyeztetés a minisztérium, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, a kérdésben érdekelt orvosok és a biztosítók képviselõinek részvételével, hogy minél elõbb és minél megnyugtatóbb megoldás szülessen a kérdésben.

Gilyén Ágnes hangsúlyozta: ennek a típusú felelõsségbiztosításnak a lényege, hogy ha az otthonszüléskor probléma adódik, a felelõsség megállapítása után kártérítést fizet a biztosító.

Sokan igényelnék a terméket, ezt abból lehet leszûrni, hogy sok a megkeresés - emelte ki a szóvivõ, aki hozzáfûzte: bár egyelõre csak egy biztosítónál lehet elérni, több - szám szerint négy-öt - is \"otthon van a kórházi felelõsségbiztosításban\", és kötnek ilyen szerzõdéseket, amelyek egyedi elbírálás alapján kiterjeszthetõk az otthonszülésre is.