Megindult az integráció az exjugoszláv piacokon
2011.06.20
A globalizáció új szabályokat és lehetõségeket hozott a biztosítási szakma számára is, felhívva a figyelmet arra, hogy a fejlõdés egyértelmûen az integráció, illetve a versenyképesség növelése irányába mutat – hangzott el a 22. SorS biztosítási konferencián, Szarajevóban.

Az 1980 óta megrendezésre kerülõ biztosítási konferencián a jugoszláv utódállamok valamennyi nagyobb biztosítótársasága képviselteti magát, melyen közel 200 biztosítási vezetõ osztja meg tapasztalatait, és értesül a legújabb trendekrõl.

Az idei konferenciára június 15-17 között került sor, szokás szerint Szarajevóban, központi témája pedig az integrációs folyamatok, és ezek versenyképességre gyakorolt hatása volt a biztosítási szektorban.

A konferencia elnöke megnyitójában elmondta, a biztosítási piaci integráció a különféle akvizíciókon és összeolvadásokon keresztül már évekkel ezelõtt elkezdõdött. Természetesen számos hibát elkövettek a társaságok: sok esetben az akvizíciókat nem elõzte meg alapos pénzügyi analízis. Ma azonban, a válság alatt anyagilag kivérzett társaságok kevesebb felvásárlást hajtanak végre.

Tíz évvel ezelõtt egy cég piaci értékes átlagosan 1,6-szorosa volt könyv szerinti értékének, az integráció eredményeként ma azonban már csak 1,2-szerese. 

A konferencián Bosznia-Hercegovina biztosítási piacának tavalyi eredményeit is ismertették, továbbá kerekasztal beszélgetések formájában a gépjármûbiztosítások kárviselésérõl, valamint a viszontbiztosítók technikai tartalékképzésérõl is szó esett.