Már az autónkat is szinkronizálhatjuk mobilunkkal - a Ford is megjelent a mobilkommunikációs kiállításon!
2012.02.29
Hétfõn nyitotta meg kapuit Barcelonában a Mobile World Congress, a világ legnagyobb mobilkommunikációs kiállítása. A Ford az elsõ autógyártó, aki gépjármûvet mutat be a kiállításon. Az új Ford C-Max 2012-ben jön be Európába, amely már Ford SYNC-et is tartalmaz.

A SYNC teljeskörû autós kommunikációs-szórakoztató rendszer hangutasításra képes irányítani az USB-n keresztül a mûszerfalba csatlakoztatott iPod-ot, de számos egyéb csatlakozási lehetõséget is biztosító több USB-bemenettel, SB-kártya portokkal, RCA bemenetekkel és Bluetooth-csatlakozással. A rendszer emellett jelszóval védett, vezeték nélküli hotspotként is mûködik, amelyhez öt különféle eszköz csatlakoztatható USB-n vagy mobiltelefonos modemeken keresztül.

Az amerikai autógyártó ezen kívül vészhelyzeti asszisztenssel is kiegészítésre kerül, amely baleset esetén Európa-szerte automatikusan kapcsolatot teremt a mentõszolgálatokkal, meggyorsítva a segítség helyszínre érkezését. A rendszer Android-on, iPhone-on és Blackberry-n is fut.

A SYNC azonnal hívja a helyi 112-es segélyhívó számot, ha egy baleset során mûködésbe lép a légzsák, vagy a vészhelyzeti üzemanyagvezeték-elzáró rendszer. Ezután azonosítja a GPS koordinátákból a baleset pontos helyszínét, majd az adott ország nyelvén továbbítja azt az operátor számára.

Késõbb a SYNC egyéb Ford modellekben is bevezetésre kerül, így a Focus, a Mondeo, a Kuga, a Fiesta és a Transit modellekbe is. Az off-board navigációs rendszer európai bevezetésének pontos dátuma egyelõre nem ismert.

A Ford elõrejelzései szerint 2015-re Európában 3,5 millió, az Egyesült Államokban 13 millió Ford gépjármû lesz SYNC rendszerrel felszerelve. Jelenleg az USA-ban 4 millió autós élvezi a technológiát.

Az okostelefonok térhódításával új trend jelent meg az autóhifi multimédia egységek körében, az AppLink. Az ilyen jellegû autóhifis egységek tudása önmagában nem túl magas, azonban egy okostelefon csatlakoztatásával pontosan annyit tud a készülék, mint amennyit az okostelefonunk.

A Ford azt is bejelentette, hogy a SYNC részeként az AppLink funkciót is globálisan bevezeti.

Az AppLink-en belül a Ford jelenleg 7 mobilalkalmazást minõsített, melyek többek között lehetõvé teszik rádió mûsorok és podcastok okostelenon keresztüli streamelését, rádiós zenei tartalmak személyre szabását, vagy Twitter frissítések elolvasását.