Figyelem: újabb utazási iroda ment tönkre!
2012.03.12
Csõdvédelem alá menekült, majd felszámolási eljárással szembesült a pécsi Sopianae-Tours. A Baranya Megyei Bíróság a napokban rendelte el a társaság felszámolását – közölte az MTI.

Felszámolási eljárási indított a Baranya Megyei Bíróság a pécsi székhelyû Sopianae-Tours ellen. Az iroda weboldala már nem található. Az eljárás elõzményeként csõdvédelmet kért a kft., majd a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) visszavonta a Sopianae-Tours Utazásszervezõ és Szolgáltató Kft. engedélyét, és 2011. december 29-én törölte az utazási vállalkozók hatósági nyilvántartásából.

A bedõlt iroda az utazasiirodak.com gyûjtõhonlapon gyakorlatilag teljes körû idegenforgalmi szolgáltatást kínál. Ez tartalmaz saját belföldi szálláshelyek értékesítését Orfûn, teljes körû utaztatási szolgáltatást, bel-és külföldi utazásszervezõk /kiemelten TUI csoport/ útjainak közvetítését, szállásfoglalást a világ bármely pontjára, repülõjegy értékesítést (fapadost is), utasbiztosítások kötését, téli, nyári üdüléseket, egzotikus utakat, síprogramokat.

Az utazási iroda vagyoni biztosítékot az UNIQA Biztosító Zrt-nél kötött: külföldre 6,321 millió, belföldre ötszázezer forint értékben. Idén január elsõ felében az Uniqa Biztosító a Turizmus Online-nak úgy nyilatkozott, hogy „a Sopianae Tours csõdeljárása során 15 kárigény érkezett be a 16 bedõlt utazási szerzõdésbõl. Eddigi adataink szerint az összkárigény mértéke meghaladja a Sopianae Tours vagyoni biztosítékának mértékét.”

A családi társaságot 2003. október végén alapította három magyar magánszemély 3 millió forint jegyzett tõkével. Mûködése alatt összesen 11 végrehajtást indítottak ellene, az elsõt 2008 októberében, az utolsót 2011 novemberében.

Árbevétele csak 2005-ben érte el a 100 millió forintot, akkor 154 millió forint körül alakult, 2010-ben 87, egy évvel korábban 95, 2008-ban pedig 85 millió forint közelében volt – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból. Mûködése elsõ három évében veszteséges volt, 2010-ben 399, azt megelõzõen 360 ezer, illetve 2008-ban 2,17 millió forint adózott eredményt hozott össze. Jelentõsebb eredményt 2007-ben ért el a társaság, akkor 8,7 millió forint nyereségük keletkezett.