Autóvásárláson gondolkodnak a 60 felettiek?
2012.03.12
Az anyagi problémák és a kiszolgáltatottság az a két téma, amit az 50 felettiek szerint tabuként kezelnek velük kapcsolatban. A válaszadók ötöde szerint nemkívánatos beszédtéma a betegségek és a halál, míg a szexualitást és a párkapcsolati problémákat közel hetedük tartja csak tabutémának – derül ki a DIMENZIÓ Biztosító és a Gfk közös kutatásából. Második alkalommal készült el az 50+ Index, amelynek értéke -24,4 pont. Ez az érték 3,2 ponttal negatívabb eredmény, mint a 2011 õszi bázisérték.

Az 50 év felettiek több mint harmada szerint a megkérdezett témák (anyagi problémák, kiszolgáltatottság, betegség, halál, szexualitás, párkapcsolati problémák) egyikét sem kezelik „tiltott” témaként, viszont minél idõsebb valaki, annál inkább úgy gondolja, a fenti problémák valamelyike tabutéma. Az 50+ Index visszatérõ kérdései mellett a mostani, második alkalommal többek között arra volt kíváncsi, melyek azok a témák, amelyeket ez a korosztály nem szívesen érint vagy, amelyrõl azt gondolja, hogy kínosan kezelik velük kapcsolatban.


„Az 50+ Index elindításával az volt a szándékunk, hogy minél jobban megismerjük azt a generációt, akit a szolgáltatók többsége mellõzöttként kezel. Ezért is voltunk kíváncsiak most arra, melyek azok a témák, amelyeket a társadalom tabuként kezel, pedig az 50 felettiek szerint is nyíltan kellene beszélni róluk. Képtelenség, hogy alig vesznek egyáltalán tudomást errõl a már csak számossága okán is egyre jelentõsebb korosztályról. Ezért is döntöttünk amellett, hogy kifejezetten az élethelyzeteikhez, az igényeikhez igazodó biztosítási megoldásokat dolgozunk ki. – mondta Orosz András, a DIMENZIÓ Biztosító, az 50 felettiek életbiztosítójának ügyvezetõ igazgatója.

Általános és idõben változatlan jellemzõ, hogy az 50+ korosztály borúlátóbb, mint a teljes lakosság, vagyis ez a generáció pesszimistább, mint a fiatalabbak. Összességében elmondható, hogy az eleve alacsony bázis értékhez képest az eredmények még borúsabb képet festenek, mivel mindegyik részindex értéke mind az idõsek, mind a felnõtt népesség körében csökkent a szeptemberi adatokhoz képest. Továbbra is az Élethelyzet és vitalitás részindex értéke a legkedvezõbb (ez az egyetlen pozitív értékû részindex), ami leginkább annak köszönhetõ, hogy az idõsebbek többet foglalkoznak az egészségükkel, mint általában a felnõtt lakosság. A saját jelenlegi anyagi körülményeiket azonban sokkal rosszabbnak látják, mint a fiatalok.

„Jellemzõ, hogy minél idõsebb valaki, annál kevésbé szívesen vásárol új dolgokat, ráadásul a mostani idõszak nem kedvez a megtakarítások felhasználásának sem. Ugyanakkor az is jól látszik, hogy az unokákról való gondoskodás a nagyszülõk többsége számára elsõ számú szempont. Sõt, az unoka javára minden további nélkül lemondanak, akár a saját anyagi kiegyensúlyozottságukról is, és miközben az 50+ Indexbõl az derül ki, hogy növekedett azok aránya, akik szerint nem alkalmas a mostani helyzet megtakarítások képzésére, az is látszik, hogy jelentõsen emelkedett a 60-as éveikben járók költekezési kedve.” – teszi hozzá Orosz András.

A háttérben az állhat, hogy a 60-69 évesek közül most többen tervezik háztartási eszközeik lecserélését, és autó-beszerzésen is többen gondolkodnak. Egyértelmûen látszik, hogy a jelenlegi és jövõbeni helyzet komorabb értékelése csak enyhén mérsékelte a vásárlási kedvet. Az idõsek 70%-a szerint érdemes „befektetni” az egészségünk megõrzésébe. Bár amikor már pénzt is kell kiadni érte, akkor alábbhagy a lelkesedés, aminek oka nem feltétlenül az érdektelenség, hanem inkább a szerényebb anyagi lehetõségek. Hasonló magyarázata lehet annak is, hogy az 50-es éveikben járók szerint kevésbé volt érdemes figyelmet fordítani a saját egészségükre az év végén, mint szeptemberben – pedig a téli idõszak erõteljesen megterheli a szervezetet –, mivel õk azok, akik a leginkább tartanak családjuk jövedelmének csökkenésétõl.


A Dimenzió Biztosító 50+ Index kutatás 2011-2012. telén, 500 fõs, országos mintán készült telefonos módszerrel, amelyet a Gfk Hungária készített.