Kiderült: európai államkincstáron gondolkodnak az EU-ban
2012.06.26
Az Európai Unió jövõjérõl szóló elképzeléseik között szerepel egy európai államkincstár létrehozása, amely õrködne az egyes tagállamok költségvetése felett, és akár bele is szólhatna abba.

A csütörtöki EU-csúcs elõtt nyilvánosságra került dokumentumban a tervezett EU-s államkincstár mellett egy úgynevezett banki unió megemlítésre kerül, amely egy olyan közös bank létrehozását vetíti elõre, amely egységes bankbiztosítási rendszert állítana fel. A Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke által jegyzett összeállításban az Európai Bizottság, az Eurogroup és az Európai Központi Bank is részt vett - idézi BBC cikkét az Origo.hu.

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter korábban már kijelentette, hogy szükség lenne egy olyan európai pénzügyminiszterre, aki mint Európa megválasztott elnöke, megvétózhatná az egyes tagállamok költségvetését.

Francia, német, spanyol és olasz pénzügyminiszterek kedden a szorosabb unióról folytatnak tárgyalásokat. A francia pénzügyminiszter a csütörtöki EU-csúcsról azt mondta, \"most kell lefektetni az euró második fázisát\".

Orbán Viktor magyar miniszterelnök már korábban kijelentette, nem támogatja az Európai Egyesült Államok ötletét, mert ha az többek közt közös uniós adószedést jelentene, azzal csak a brüsszeli bürokráciát erõsítenék. Egyik szokásos rádióinterjújában a kormányfõ úgy fogalmazott, \"radikális átalakítási tervek vannak\" Európában, amelyek olyan mélyen érintik a nemzeti szuverenitást, hogy alapjaiban változtatják meg azt, amit egy ország függetlenségérõl gondolunk. Ezért azt is hozzátette, hogy Magyarországnak újra át kell gondolnia, egyáltalán akar-e az eurózónához csatlakozni.