Ezek a legveszélyesebb munkahelyek hazánkban
2012.03.26
Csökkent a halálos kimenetelû munkabalesetek száma 2011-ben: a megelõzõ évben még 95 esetet vizsgált ki a munkavédelmi hatóság, tavaly már csak 80-at − derül ki a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) összesítésébõl. 2007-ben még 110 eset történt – írja a Napi.hu.

A munkabalesetek száma összességében tavaly 13 százalékkal csökkent, összesen 17,3 ezer munkavállaló sérült meg, amelyrõl a hatóság is tudomás szerzett.

A legveszélyeztetettebb ágazat munkabaleseti szempontból továbbra is a gépipar (3,3 ezer baleset), ezt követi a feldolgozóipar (2,9 ezer), majd a kereskedelem-szállítás-raktározás (2,1 ezer). A gépipar és a mezõgazdaság kivételével minden ágazatban csökkent a halálos balesetek száma, a mezõgazdaság (14 esettel) ugyanakkor az építõipar (18 eset) után a második legtöbb halálos áldozatot követelõ ágazattá vált (tavaly még a harmadik helyen szerepelt). A harmadik helyen, 11 halálos áldozattal a szállítás, raktározás, posta, távközlés iparág áll.

Regionális bontásban vizsgálva, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyében egyáltalán nem volt halálos munkabaleset, Budapesten 10-rõl 5-re, Heves megyében 6-ról 2-re, Somogy megyében pedig 6-ról 3-ra mérséklõdött a szám.