Fitch: nagy a nyomás az olasz biztosítókon!
2012.03.26
A Fitch Ratings legfrissebb jelentése szerint az olasz biztosítók növekedése és profitkilátásai továbbra is visszafogottak, méghozzá várhatóan egészen 2013 végéig. Mindez negatívan befolyásolja mûködési eredményüket, melynek eredményeként az olasz biztosítási szektor kilátásait továbbra is negatívnak ítéli a hitelminõsítõ.

Továbbra is az eurózóna válsága jelenti a legnagyobb kihívást az olasz biztosítók számára – mondta Federico Faccio, a Fitch biztosítási csapatának igazgatója. Ez, valamint a Szolvencia II-re történõ átállás várhatóan a következõ 12-24 hónapban is negatív nyomás alatt tartja az olasz biztosítási piac minõsítését – tette hozzá az igazgató.

A 2011-es eredmények a biztosítók tõkemegfelelésének általános romlását, valamint az életbiztosítók nyereségességének csökkenését mutatták, köszönhetõen az eurózóna válságának olasz kötvény- és részvénypiacra gyakorolt hatásának. Ugyanakkor a jobb mûködési eredmények azt is jelzik, hogy az életbiztosítók hatékony intézkedéseket hajtottak végre a termékekre vonatkozó garanciák és az árakat illetõen.

A nem-életbiztosítások esetében az elmúlt néhány évben pozitív árkorrekciókra, valamint a termékportfolió megtisztítására került sor. Ennek ellenére a növekedés várhatóan visszafogott marad, mivel a háztartások jellemzõen csökkentik biztosítási fedezetüket, az új autó eladások szintén sínylõdnek, és a gépjármû-biztosítási vonalon továbbra kemény verseny folyik az ügyfelekért.

A Szolvencia II szerinti piaci alapú eszközértékelés meglehetõsen volatilissé teheti az olasz biztosítók szavatoló tõkéjét, mivel erõsen függ az államkötvények piaci értékétõl, melyet forrásoldalon nem követne megfelelõ értékváltozás. További fontos befolyásoló tényezõ az olasz biztosítási piacon az új tõke-megfelelési keretrendszer által elõírt, úgynevezett anticiklikus prémium megfelelõ kalibrálása, mellyel a kockázatmentes kamatlábat fejelnék meg válság idején, a kötelezettségek diszkontálásakor.