Elérte pénzügyi céljait a magyar elnökség
2011.06.21
Sikerült elérnie céljai az Európai Unió e hónap végén leköszönõ magyar elnökségének, amelyeket az uniós gazdasági kormányzás kiépítése, a pénzügyi szabályozási keret erõsítése, valamint az úgynevezett európai szemeszter elindítása területén tûzött maga elé - értékelte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter hétfõn Luxembourgban, az EU-tagországok pénzügyminisztereinek találkozóját követõ sajtótájékoztatón.

Hozzátette: az Európai Parlamentben még hátravan annak a hat jogszabályból álló javaslatcsomagnak a jóváhagyása, amely az újabb gazdasági válságok megelõzését vagy enyhítését szolgálja. Ez is közelebb került ugyanakkor azzal, hogy a miniszteri tanács most jóváhagyta a magyar elnökség kompromisszumos javaslatait, amelyek egymáshoz közelítik az uniós intézmények álláspontját.

A hétfõi tanácskozás fontos eredményei között említette Matolcsy György azt is, hogy a pénzügyminiszterek jóváhagyták az Európai Bizottság tagországoknak szóló ajánlásait, és ennek köszönhetõen az állam- és kormányfõk csütörtöki és pénteki találkozóján - a terveknek megfelelõen - lezárulhat az európai szemeszter néven bevezetett új koordinációs mechanizmus tervezési része.

A luxembourgi sajtótájékoztatón az Európai Bizottság képviselõi - Olli Rehn pénzügyi és Michel Barnier belsõ piaci biztos - méltatták a magyar elnökség munkáját, és a két intézmény közötti együttmûködést - közölte az MTI.