Megtakarítások támogatása: hiányzik a kiszámíthatatóság!
2012.03.27
Itthon ugyan létezik hosszú távú lakossági megtakarításokat támogató szabályozás, azonban olyan gyakran változik, hogy a kiszámíthatóság eltûnt a rendszerbõl, márpedig ez a hosszú távú öngondoskodás alapvetõ tényezõje. Az életbiztosításokat érintette legrosszabbul a kiszámíthatatlanság – írja a Privátbankár.hu.

Az ING Biztosító és az RSM DTM Zrt. szerint a megtakarítási idõtávval nem volt összhangban a szabályozás változásának gyakorisága.

„Elsõsorban a hosszú távú kiszámíthatóság megteremtésére lenne szükség, amely e megtakarítások növelésére is jótékonyan hat” - véli Kovács Zsolt, az ING Biztosító elnök-vezérigazgatója. „Magyarországon a kisebb összegû, rendszeres takarékoskodás jelent reális alternatívát a lakosság számára, éppen ezért fontos a tervezhetõség mind az egyének szintjén, mind makrogazdasági szempontból. A hosszú távú befektetések hatékonysága miatt pedig fontos a felkészült tanácsadói partner is, akinek ezen idõtávon kell az ügyfél döntését felelõsen támogatnia, az adott jogszabályi keretek ismeretében.”

„A hosszú távú megtakarításra ösztönzõ adókedvezmények hátulütõje, hogy szja-kötelezettség nélkül nem kihasználhatók, ami - figyelembe véve például a családi kedvezményt - jelentõs rétegeket üthet el a kedvezmény igénybevételétõl, ezért érdemes más megoldást is keresni, ha szélesíteni kívánjuk az ösztönzöttek körét” - véli Hegedüs Sándor, az RSM DTM Zrt. adópartnere. „A hosszú távú tartalékképzés során érdemes a megtakarítások idõtartama és célja alapján, ezektõl függõ ösztönzõket bevezetni, és egységesen kezelni a különbözõ formákat, e paraméterek függvényében” - teszi hozzá a szakember.

„A szabályozásnak terméktulajdonságokat és betartandó célokat kellene meghatároznia, és nem egy-egy terméket definiálnia. Ezzel a piaci innováció új lendületet kaphatna, a kötelezõ, egységes, teljes körû és közérthetõ informálással pedig biztosítható lenne az átláthatóság is” - összegzi Hegedüs Sándor.