Öngólt lõtt a kormány az árfolyamgát-rendszerrel?
2012.04.10
Sok közalkalmazott eleshet az árfolyamgát-konstrukció extra kamattámogatásától - írja a Napi Gazdaság.

A lap keddi számában megjelent cikk szerint ha a hitelfelvételkor a nem közalkalmazott házastárs lett a hitelfelvevõ és a közalkalmazott házastárs nem lett adóstárs, akkor jogi szakértõk szerint annak ellenére nem jár a kamattámogatás, hogy a további feltételeknek megfelelnek.

Elõírás ugyanis, hogy az ingatlanban legalább 50 százalékos tulajdonjoga legyen a házastársnak, és életvitelszerûen ott lakjon. Az sem segít, ha az ingatlan résztulajdonosaként a közalkalmazott zálogkötelezettként szerepel a szerzõdésben.

Szakértõk szerint ez a megoldás a jogszabályalkotók akaratával ellentétes eredményt hozott, hiszen például a devizahitel felvétele óta számos esetben elõfordulhatott, hogy a közalkalmazott házasságot kötött a nem közalkalmazott, korábban a közös otthonra már hitelt felvett társával.

A kormány a végtörlesztésbõl végül kimaradt közalkalmazottaknak vissza nem térítendõ támogatást ígért 2012. február 1-jétõl az árfolyamgát-szerzõdés megkötésének idõpontjáig; mivel e lehetõség június 30-ig áll fenn, érthetõ, hogy az érintettek nem sietnek a banki jelentkezéssel, hiszen addig nemcsak a gyûjtõszámlahitel kamatát, hanem a rögzített árfolyam feletti teljes összeget is megspórolhatják - írja a lap.