Támogatott mezõgazdasági „katasztrófa-biztosítás”: május közepéig köthetõ!
2012.04.10
Az áprilisi és májusi hónapokat az elmúlt években leginkább a kiszámíthatatlan idõjárás, a jégesõk és a viharok jellemezték és ezek a természeti jelenségek a mezõgazdaságból élõket is nehéz helyzetbe hozták. A Generali csak a tavalyi évben közel egymilliárd forintot fizetett ki a különbözõ növénykárokra, amelyek közül a leggyakoribb a jégverés volt. Egy törvényi szabályozásnak köszönhetõen 2012-ben maximum 65% díjtámogatásban részesülhetnek azok a gazdálkodók, akik megkötik az idõjárási károkra szóló biztosítást. A Generali most elsõként dolgozta ki az új szabályozáshoz igazodó, május közepéig köthetõ mezõgazdasági biztosításait, ami lehetõséget teremt arra, hogy jelentõsen nõjön a mezõgazdasági termõterületek biztosítási védettsége az idõjárási kockázatokkal szemben. Magyarországon évente közel 130 milliárd forintos kár éri a mezõgazdaságot.

Magyarországon ma a mezõgazdasági termõterületek kevesebb, mint felére kötöttek csak biztosítást, pedig az elmúlt évek tapasztalatai alapján a következõ hónapok idõjárása okozhat kellemetlen meglepetést a mezõgazdaságból élõknek. Az áprilisi és májusi viharokat a szakemberek elõrejelzései szerint forró nyár követi, így a jégesõ és villámcsapás után az újabb aszály is komoly károkat okozhat majd.

Egy törvényi szabályozásnak köszönhetõen most jelentõsen bõvülhet a biztosítási védelemmel lefedett termõföldek aránya. 2012-ben közel 3 milliárd forint díjtámogatás ösztönzi a gazdálkodókat arra, hogy növényeiket biztosítsák az idõjárási károk ellen. A szabályozás értelmében maximum 65%-os díjtámogatásban részesül az a mezõgazdasági termelõ, aki a Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál regisztráltatja magát és bejelenti szándékát arra, hogy megköti növényeire az új típusú biztosítások valamelyikét. A Generali az új törvényi szabályozásra reagálva elsõként újította meg mezõgazdasági biztosítását, így már négy új megoldási csomagot kínál azoknak a gazdálkodóknak, akik részt vesznek a támogatási programban.

„Arra számítunk, hogy jelentõsen bõvül a biztosítással védett termõterületek aránya. Most ugyanis többletköltség nélkül bõvíthetõ ki a már meglévõ biztosítás, illetve azok is megvédhetik terményeiket, akik eddig ezt nem engedhették meg maguknak. Érdemes élni a lehetõséggel, hiszen 2300 Ft-os hektáronkénti éves díj fedezetet biztosít a természeti károkra, amelyek akár 30-50%-os terméshozam veszteséget is okozhatnak. Magyarországon ma évente közel 130 milliárd forintos kár éri a mezõgazdaságot, megéri tehát már elõre biztosítást kötni a termésre.” – mondta el Hajas Gábor, a Generali vagyonbiztosítási üzletágának vezetõje.

A Generali elsõ új biztosítási csomagja 11 növényre, többek között árpára, búzára, rozsra, napraforgóra, kukoricára, repcére, almára, szõlõre köthetõ jégesõ, tûz, vihar, aszály, felhõszakadás és árvíz okozta károkra, 2013-tól pedig téli-és tavaszi fagyok ellen is. A második biztosítási csomag jégesõ és tûz okozta károkra köthetõ a fenti növénytípusokon felül például dinnyére, körtére, paprikára, paradicsomra, zabra, szilvára és barackra. A harmadik csomagban ugyancsak jégesõ és tûzkár ellen köthetõ biztosítás a második csomagban nem szereplõ növényekre. Itt újdonság, hogy a jég és a tûz mellett viharkár biztosítás is köthetõ a fenti növényekre, valamint 2012 õszétõl téli fagykárra is. A Generali a jogszabályban meghatározottakon felül kidolgozott egy önrész-csökkentõ megoldást is a jégesõ és vihar kockázatokra, amellyel azokra a mezõgazdasági termelõkre gondolt, akik az állami programban meghatározott önrészt nem tudják vállalni. Ilyenkor a biztosítási díjjal válthatják ezt ki, és részt vehetnek a támogatási programban.

A Generali, amely a hazai növénybiztosítási piac 30%-át tudhatja magáénak, csak a tavalyi évben közel egymilliárd forintot fizetett ki a különbözõ növénykárokra, amelyek közül a leggyakoribb a jégverés volt. „Felelõs biztosítóként fontos számunkra, hogy a mezõgazdaságból élõkben tudatosuljon, milyen komoly szerepe lehet a megfelelõ biztosításnak. Tavaly például volt olyan Bács-Kiskun megyei ügyfelünk, akinek 49 millió forintot fizettünk ki, mert a jégverés teljesen tönkretette az egész paprikatermését, de volt olyan is, akinek a Miskolctól alig 30 kilométerre lévõ repceföldjén pusztított a téli fagy, több mint 13 millió forintos kárt okozva.” – ismertette Hajas Gábor.

További információ a díjtámogatásban részesíthetõ mezõgazdasági biztosításról ide kattintva érhetõ el.