Versenyre pótdíjért köthetõ biztosítás
2016.06.24
Hajóra is lehet kötni biztosítást, nem csak autóra. Cascót és felelõsségbiztosítást is árulnak vízi jármûvekre biztosítók. A piacon nincs tolakodás, négy hazai és egy osztrák szereplõ van jelen Magyarországon. A magyarok közül az Allianz, a Generali, a Groupama és az Uniqa kínál hajóbiztosításokat, de az alkuszok az ausztriai Pantaenius szolgáltatásait is kínálják - írja a Világgazdaság.

A piac nem nagy, a biztosítóknak tavaly vízi jármûvekre szóló cascóból 95 millió forintnyi, felelõsségbiztosításokból pedig csupán 49 milliós díjbevétele származott. 

Nem mindegyik cég vállal mindenféle hajóra kockázatot. Az Uniqa például csak 20 méternél kisebb hajókra ajánl cascót és felelõsségbiztosítást. A hajócascók piaca a válság után stabilizálódott - állítják a biztosító szakértõi, jelenleg stabil a kereslet ezekre a termékekre. A Groupama szintén kishajókra kínál biztosítást, jellemzõen magánszemélyeknek hobbihasználatra. Az Allianznál már kereskedelmi célú hajókra és úszó munkagépekre is van vagyon- és felelõsségbiztosítás. A biztosítást viszonylag kevesen köthetik meg. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint tavaly év végén 640 vízi jármûnek volt cascója, felelõsségbiztosítással pedig 211 hajótulajdonos rendelkezett. Együtt is meg lehet persze kötni a kétféle biztosítást, a biztosítók ilyen esetben még díjkedvezményt is adnak. 

A díjak a hajó értékétõl függnek, de az is befolyásolhatja, hány éves a kapitány, illetve mikor szerezte a jogosítványát. Szintén befolyásolhatja a díjat, hogy csak a Balatonon használják- e a hajót, vagy pedig az Adriára, esetleg más tengerre is kimerészkednek vele. A díjak hasonlóak egy autó cascójához és kötelezõjéhez. Egy ötmillió forintot érõ kishajónál, amelyet csak a Balatonon használnak, évente 100-130 ezer forint körül alakulnak a díjak, ehhez 20-30 ezer forint körüli díjért köthetõ 5 millió forint értékû felelõsségbiztosítás. Az Adrián 150 ezer forint körül alakul egy ilyen hajó cascója. 

A casco biztosítás fedezetet nyújt egyebek között a tûz, villámcsapás, megfeneklés, zátonyra futás, elsüllyedés, összeütközés, felborulás, lopás, rablás, valamint szállítási kockázatokra. A kishajókat emellett nemcsak a nyári használatra, de a téli tárolás idejére is lehet biztosítani. A versenyeken szerzett sérüléseket alapból kizárják a biztosítók a fedezetek közül, pótdíj ellenében lehet kiterjeszteni a hajócascót a versenyekre.