CEA: mielõbb rendezni kell a gender kérdést!
2011.06.22
Az Európai Biztosítók Szövetségének (CEA) igazgatója szerint az Európai Bizottságnak a lehetõ leggyorsabban határozatot kell hoznia az úgynevezett Gender Direkítva módosításával kapcsolatban, hogy a biztosítók mielõbb alkalmazkodni tudjanak az új szabályokhoz.

Az Európai Bizottság 2011. március 1-jei döntése értelmében 2012. december 21-ével hatályon kívül helyezõdik az úgynevezett Gender Directive 5(2) cikke, amely eddig lehetõvé tette a tagállamok számára a direktíva alapesetétõl való eltérést, vagyis lehetõvé tette a nemek szerinti megkülönböztetést a biztosítási díjakban, illetve szolgáltatásokban.

A tegnapi, a direktíva életbelépésérõl szóló bizottsági fórumon Michaela Koller prezentációjában kifejtette, hogy a társaságoknak egyértelmû, és mielõbbi határozatra van szükségük, hogy szerzõdéseiket és mûködésüket az új szabályokhoz tudják igazítani.

Koller kiemelte a szabályozás következményeit is, vagyis a biztosítási díjak várható emelkedését, a biztosítási összegek csökkentését, melyek mindegyike az ügyfelek pénztárcáját érinti majd. A magasabb díjak megállapításán túl a biztosítók sokkal kifinomultabb és ezáltal drágább kockázatkezelési eszközök alkalmazására is kényszerülhetnek. A költségterhek egyes biztosítók számára olyan magasak lehetnek, hogy a piacról való kilépés mellett dönthetnek, ami még inkább beszûkítené a kínálatot, vagyis a fogyasztók számára rendelkezésre álló választási lehetõségeket.

A fórumon a Swiss Re életbiztosítási ágazatának vezetõje, John Turner is felszólalt a CEA képviseletében, aki részletesen ismertette a férfiak és nõk közötti különbséget várható élettartam, és halálozási ráta vonatkozásában. Mivel eltérés statisztikailag igazolható, így teljesen jogos azok kockázatfelmérésben való alkalmazása is – véli a szakember.
Turner is kihangsúlyozta, hogy az iparág mielõbbi útmutatást vár az EU-tól, a helytelen tagállami implementációt, és az indokolatlanul magas díjemeléseket megelõzendõ.