Aggódnak a szakértõk a sárgacsekk-adó miatt
2012.04.12
A kormány késõbb tájékoztat a pénzügyi tranzakciós adóról, a bankokkal még nem egyeztettek. Az elemzõk inkább kiadáscsökkentést sürgetnek, mint egy ki nem próbált adónem bevezetését.

A kormány egyelõre nem döntött a pénzügyi tranzakciós adóról, legalábbis az MTI által errõl feltett kérdésekre azt válaszolta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), hogy a kabinet döntése elõtt nem tudnak részletes tájékoztatást adni. A Magyar Bankszövetség szerint velük még nem egyeztettek, az MTI által megkérdezett elemzõk aggályaikat fogalmazták meg.

A tranzakciós adóról még nem kezdõdtek egyeztetések a Magyar Bankszövetséggel - felelte a szervezet fõtitkára, Kovács Levente. Szerinte a kormány és a bankszövetség decemberi megállapodása alapján minden, a bankokra vonatkozó adóváltoztatást szakmai egyeztetéseknek kell megelõzniük. A tranzakciós adó esetleges bevezetése esetében a bankszektor természetes alapfeltételnek tekinti, hogy minden most létezõ bankadót azonnal kivezessenek - tette hozzá.

A fõtitkár szerint a magyar és a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy az eddig bevezetett bankadók visszafogták a reálszféra hitelezését, így kontraproduktívnak bizonyultak. Ezért csak olyan típusú és mértékû bankadót szabad bevezetni, ami nem gátolja a jövõbeli hitelezési aktivitást és a gazdasági növekedést - mondta Kovács Levente.

A bankszövetség szerint a pénzforgalmi tranzakciós adótípus újszerûsége miatt a gazdaságra gyakorolt hatások elõzetes megismerése érdekében részletes hatásvizsgálat szükséges. Az Európai Unió is hatásvizsgálatot végzett, amikor terítékre került a tõkemozgások megadóztatása, az úgynevezett Tobin-adó.

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzõje - megjegyezve, hogy csak értesülésekrõl van szó - üdvösebbnek tartaná, ha az április második felében esedékes konvergenciaprogramban hangsúlyosabbak lennének a kiadáscsökkentõ intézkedések. Egy ilyen adó nem biztos, hogy a gazdaság érdekeit szolgálná - mondta, utalva a bankok mérsékelt hitelezési aktivitására. Kétségesnek nevezte, hogy egy hasonló elképzelés hogyan hatna az IMF/EU-tárgyalások elõtt, és hangsúlyozta, hogy a nemzetközi szervezetek strukturális, kiadáscsökkentõ intézkedéseket várnak.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzõje a nem szokványos gazdaságpolitikai lépések közé sorolna egy ilyen kivetésû adónemet, amelyek, nem szoktak pozitív visszhangra találni. Annak a feladatnak azonban, hogy a kormány úgy szorítson meg, hogy az ne tûnjön megszorításnak, megfelelne egy ilyen intézkedés - mondta. Szerinte minél több kiadáscsökkentõ lépést tartalmaz a konvergenciaprogram, annál pozitívabb lehet annak megítélése.