A világ legkockázatosabb országai: hazánk is toplistás!
2012.04.13
A világ tíz legkockázatosabb országának listáján Magyarország a kilencedik volt a március végén mért 544,30 bázispontos országkockázati felárával, ezzel ugyanott álltunk a listán, mint a tavalyi negyedik negyedévben – derül ki a CMA Datavision elsõ negyedéves jelentésébõl.

A londoni cég szerint, mely a különbözõ országok kockázati felárait gyûjti össze, az év elsõ három hónapjában 32,2 százalékos valószínûséggel árazta a piac a magyar államcsõdöt – írja az Mfor.hu.

Az elsõ negyedév során az öt legtöbbet rontó állam listájára nem került fel hazánk, százalékosan mérve a spanyol, az ukrán, a portugál, a holland és a libanoni CDS emelkedett a legjobban. A CMA Datavision szakembereinek összegzése szerint az elsõ negyedév Spanyolország és Portugália problémáiról szólt a csõdkockázati piacon, a befektetõk egy része ugyanis attól tart, hogy a portugálok is ráléphetnek a \"görög útra\" és nem lesz más megoldásuk, mint az adósság átstrukturálása.

Az elsõ negyedév során a magyar CDS-felár együtt mozgott a régió államainak csõdkockázati mutatójával, de továbbra is a második legrosszabb helyzetben vagyunk Ukrajna mögött. A régióban a legalacsonyabb a csehek felára, õket követik a lengyelek, majd a lettek és a litvánok szinte fej-fej mellett.

A feketelista élén változás történt: miután átstrukturálták Görögország adósságát, Ciprus vette át a helyét a legkockázatosabb országként. A TOP10-ben rajtunk kívül öt európai ország volt: Ciprus, Portugália, Ukrajna, Írország és Spanyolország. Mellettük Pakisztánt, Argentínát, Venezuelát és Egyiptomot sorolták a befektetõk a leginkább kockázatos országok közé.

A legbiztonságosabb országok listáján az elsõ négy helyen továbbra sem történt változás, még mindig Norvégia, az Egyesült Államok, Svájc és Svédország a legvonzóbb a befektetõk számára.