1967-es szinten az autólopások száma
2011.06.22
1967 óta nem loptak el olyan kevés autót az Egyesült Államokban, mint 2010-ben – derül ki a National Insurance Crime Bureau legfrissebb statisztikáiból.

Tavaly mintegy 7,2 százalékkal kevesebb autót tulajdonítottak el az USA-ban, mint 2009-ben, amikor összesen mintegy 795 ezer gépjármûvet lovasítottak meg – összegzi az FBI bûnügyi statisztikáit az NICB.

A lopások száma természetesen nem mindenhol csökkent: Kalifornia egyes városaiban még emelkedést is regisztráltak. A legtöbb lopást az államok nyugati partvidékén regisztrálták, az NICB top 10-es listáján csak ottani városok szerepelnek, amire persze magyarázat lehet, hogy az autótulajdonosok aránya ott a legnagyobb, valamint az is, hogy a kikötõk közelsége miatt könnyû az országból kivinni az autókat – állítja az NICB szóvivõje.

A lopások számában tapasztalható csökkenés mögött elsõsorban a mind fejlettebb biztonságtechnikai eszközök állnak. A rendõrség pedig gyakran „csali autókat” használ, vagyis kulccsal együtt otthagynak egy-egy jármûvet, amit távirányító segítéségével azonnal lezárnak, amint egy tolvaj megpróbálja ellopni azt. Ezzel a módszerrel sikerült olyan körözött személyeket is elfogni, akik nevéhez számos autólopás kapcsolódott korábban.