Gázszámláit törlesztette a reálhozamból a lakosság!
2012.04.25
Az elmúlt év második felében megindult a korábbi tartozások kismértékû csökkenése és folyamatosan javul a tárgyhavi megtérülés aránya – mondta a Díjbeszedõ Faktorház vezére a Napi Gazdaságnak.

Volatilis de javuló évet tud maga mögött a fõvárosi közmûcégek lakossági számlatartozásait megvásárló Díjbeszedõ Faktorház: hosszú évekre visszamenõleg 2011-ben mérték a legalacsonyabb és legmagasabb beszedettségi értékeket is. A Díjbeszedõ Faktorház adatai szerint 2011 februárjában volt hosszú évekre visszamenõleg a legkisebb az idõben fizetõ ügyfelek aránya, augusztusban szintén évekre visszamenõleg pedig a legjobb megtérülést tudták elérni a tárgyhónapban kibocsátott számlák beszedésében – közölte Kiss Ádám vezérigazgató.

Ez nyilván összefüggésben áll azzal, hogy a múlt nyár végén érkeztek meg a háztartásokhoz a magán-nyugdíjpénztári reálhozamok. Decemberben az év közben kibocsátott számlák úgynevezett göngyölt egyenlege szintén jelentõsen javult, mivel a végtörleszteni szándékozó ügyfeleknek a kiváltó hitel igénylésekor feltételül szabták a követelésmentes tulajdoni lapot, így akár milliós összegû korábbi tartozásokat fizettek ki a lakók.

Kiss szerint a fenti egyszeri hatások kiszûrése után is az látszik, hogy az elmúlt év második felében megindult a korábbi tartozások kismértékû csökkenése és folyamatosan javul a tárgyhavi megtérülés aránya.

Az idei évrõl még kevés adat áll rendelkezésre, ám Kiss szerint a hiteltehertõl megszabaduló családok - ha megtakarítani nem is tudnak elkezdeni - a közmûtartozásaikat próbálják határidõre kifizetni.