Figyelem: 256 ezer magánszemély kap levelet a NAV-tól!
2012.04.25
256 ezer magánszemélynek küldi ki az egyszerûsített személyi jövedelemadó-bevallást a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) április 30-ig. Az adózóknak csak annyi a dolguk, hogy összehasonlítsák igazolásaikkal, és visszaküldjék, ha nem találnak benne hibát – közölte az MTI.

Több mint 280 ezer magánszemély szerette volna, ha tavalyi jövedelmeirõl az állami adóhatóság készíti el adóbevallását, ám a munkáltatói adatok és az érvényes nyilatkozatok alapján végül 256 ezren feleltek meg a jogszabályban elõírt feltételeknek - közölte a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV).

Közülük 242 ezer adózónak postán, 14 ezernek pedig elektronikus úton küldi el a 1153E jelû egyszerûsített bevallási ajánlatát a hivatal április 30-ig. Akik elektronikus úton kapják meg egyszerûsített bevallásukat, a nekik megküldött nyolcjegyû biztonsági kód és adóazonosító jelük segítségével férhetnek hozzá a dokumentumhoz.

A NAV közölte, a bevallás postai kézhezvétele után az adózónak össze kell hasonlítania az adatokat az igazolásain szereplõ számokkal. Ha nem talál eltérést, akkor a bevallást aláírva kell visszaküldenie az állami adóhatóságnak május 20-ig. Ha eltérés van az egyszerûsített bevallás és a birtokában lévõ igazolásokon szereplõ adatok között, akkor az \"adózó javítása\" mezõkbe kell beírni a helyesnek tartott adatokat. A számításokat nem kell újra elvégezni, ezt megteszi az adóhatóság, és ennek eredményérõl június 20-ig értesíti a magánszemélyt.

Ha az egyszerûsített bevallásban fizetendõ adó mutatkozik, azt vagy május 20-ig kell befizetni, vagy az adóhatósági javításról szóló levél kézhezvételétõl számított harminc napon belül. A visszaigényelt adót a bevallás beérkezésétõl számított harminc napon belül utalják - közölte a NAV.