20 évet kaphatnak a leleplezett pénzügyi piramisjátékosok!
2012.04.26
Egy long islandi befektetési vállalat négy korábbi munkatársát azzal vádolják, hogy pénzügyi piramisjátékot folytattak, amely több mint 4000 befektetõnek mintegy 179 millió dolláros kárt okozott.

Az üzletemberek a Reuters ügynökség cikke szerint a Ponzi-elv alapján mûködtették a céget, vagyis a korábbi befektetõknek az új kliensek befizetéseibõl fizettek hozamot, ráadásul mintegy öt éven keresztül, több mint 400 millió dollár bevonásával.

A négy vádlott: Jason Keryc, Anthony Massaro, Anthony Ciccone és Diane Kaylor az Agape World befektetési vállalat ügyfeleit verték át a New Yorki hatóságok szerint.
Az Agape és az Agape Merchant Advance alapítóját, Nicholas Cosmot 25 év börtönre ítélték októberben, aki korábban már megjárta a börtönt befektetési csalások miatt, 1999-ben 21 hónap szabadságvesztésre ítélték.

A négy további vádlott szintén a cégnél dolgozott, akik félretájékoztatták ügyfeleiket a nevükben kötött ügyletek kockázatosságát illetõen, magas hozamot ígérve nekik olyan befektetések után, melyeket alacsony kockázatú, rövid lejáratú hiteleknek állítottak be.

Az ügyfelek pénzét valójában más befektetõknek korábban beígért hozamok kifizetésére, valamint nagy kockázatú határidõs ügyletek megkötésére használták a vád szerint. Amikor a rendszer 2008-ban már recsegni kezdett, a vádlottak hamis információkkal igyekeztek megnyugtatni a befektetõket, és tovább mintegy 17,4 millió dollárnyi forrást vontak be. Az aggódó ügyfeleknek fiktív biztosítási kötvényeket is eladtak, mellyel további 865 ezer dollárt csaltak ki belõlük.

Az ügyletekért cserébe ráadásul 4,75-16 millió dollár közötti jutalékot is felvettek a vádlottak, akik akár 20 évig terjedõ szabadságvesztéssel büntethetõk. A vádlottak ügyvédei meglepõdtek a kilátásba helyezett bûntetés mértéke hallatán, mondván, ügyfeleik mindenben együttmûködtek a hatóságokkal, szemben Cosmoval.