Elfogytak az elsõsegélydobozok, türelmi idõt adott a rendõrség
2012.04.27
A jármûvezetõknek nem árt tudniuk, hogy a KRESZ szerint az elsõsegélydobozokban lévõ felszerelések egyes elemeinek szavatosságát is számon kérheti a hatóság – közölte a A D.A.S. JogSzerviz szakértõje az Origoval.

A D.A.S. JogSzerviz szakértõje kifejtette: a KRESZ szerint a közlekedésben csak olyan jármûvel szabad részt venni, amely a jogszabályban meghatározott mûszaki feltételeknek megfelel. Az elsõsegélydoboz megléte mûszaki feltételnek minõsül a 6/1990. KöHÉM rendelet alapján, így aki azzal nem rendelkezik, KRESZ-szabályt sért.

A csomag tartalmát a rendelet szintén meghatározza, és elõírja, hogy az elsõsegélynyújtó felszerelést portól és víztõl védett csomagolásban, a jármûvezetõ számára jól hozzáférhetõ helyen kell a jármûvön tartani, ráadásul egyes tartalmi elemei a gyártó által meghatározott idõpontig alkalmazhatóak - húzta alá dr. Bezzegh Edina.

Amennyiben az ellenõrzés során megállapítást nyer, hogy a gépjármûben nincs egészségügyi csomag, vagy az abban található összetevõ, összetevõk szavatossága lejárt, a következõ történhet.

A rendõrség ötezer forinttól ötvenezer forintig terjedõ helyszíni bírságot szab ki, amennyiben a szabálysértés elkövetését a gépjármûvezetõ elismeri. Az összeget a rendõr saját mérlegelési körében dönti el - cáfolta a D.A.S. JogSzerviz szakértõje.

A bírságot nem kell a helyszínen megfizetni, hanem csekket állít ki a rendõr, amellyel postán lehet rendezni a bírság összegét. Elméletben ugyan már van lehetõség a helyszínen a bankkártyával történõ fizetésre, azonban a gyakorlatban ez még nem valósul meg, mivel a rendõrségi autókat még nem szerelték fel a szükséges technikai eszközökkel.

Amennyiben a gépjármûvezetõ a helyszíni bírság összegét nem fogadja el, úgy a rendõr feljelentést tesz, és bírságot szabálysértési eljárás keretében szabnak majd ki, amely összegének felsõ határa azonban már százötvenezer forintra emelkedik. A szabálysértési határozat kézhezvétele után azonban lehetõség van kifogással élni, amennyiben a jármûvezetõ a határozatban foglaltakkal nem ért egyet.

A rendõrség türelmi idõt adott az elsõsegélydobozok beszerzésére. Garamvölgyi László szerint ez nem konkrét idõpontot jelent, hanem a készletek feltöltéséig tart.

Hétfõ óta se a patikákban, se az autós boltokban és hipermarketekben se lehet kapni az autók kötelezõ tartozékának számító elsõsegélydobozt.