Nyomoz a rendõrség az AXA-nál is!
2012.06.15
Hûtlen kezelés gyanújával nyomozást rendelt el a rendõrség az AXA nyugdíjpénztárának gazdálkodásával összefüggésben – írja pénteki számában a Magyar Nemzet. A hatóságok három nyugdíjpénztárral szemben folytatnak vizsgálatot.

A két hete elrendelt feljelentéskiegészítés után hûtlen kezelés gyanújával nyomozást rendelt el a budapesti XIII. kerületi rendõrkapitányság az AXA önkéntes és magánnyugdíjpénztár gazdálkodása kapcsán – tájékoztatta a lapot Skoda Gabriella, a Fõvárosi Fõügyészség szóvivõje. Az AXA-val szemben elrendelt vizsgálat a harmadik abban a sorban, amelyet a Kormányzati Ellenõrzési Hivatal (Kehi) elnöke, Gaál Szabolcs Barna feljelentése alapján rendeltek el. Korábban az Aegon Magyarország önkéntes és magánnyugdíjpénztár és az Erste Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár gazdálkodásával összefüggésben indult nyomozás.

A Magyar Nemzet információi szerint az AXA-t érintõ feljelentés egyik része felveti a hûtlen kezelés gyanúját, mivel a magánkassza úgy fizetett munkatársainak 55 millió forint értékû bónuszt a gazdasági válság kirobbanását követõ években, hogy eközben tagjainak – veszteséges mûködés mellett – negatív hozamokat produkált. Mivel a jutalmak egy részét ráadásul a mûködési költségek terhére számolták el, csaknem 28 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a pénztártagoknak.

Szintén az AXA esetében merült fel annak a gyanúja, hogy jogszerûtlen letétkezelõi pályáztatással két év alatt 43 millió forintos kár keletkezett. A feljelentés másik részében az szerepel, hogy a pénztárból kilépõknek járó kamatokat a pénztár nem a tagoknak számolta el, hanem saját vagyonába helyezte.